I mai lanserte DnB ”Oppstartsboken”, et gratis hjelpemiddel for alle som ønsker å starte egen bedrift. Kjerstin Braathen, konserndirektør for bedriftsmarkedet i DNB, er fornøyd med at om lag 30 000 nordmenn har brukt sommeren til å lese seg opp på entreprenørskap. 

Hva er historien bak oppstartsboka?

– Det er bare 3 av 10 bedrifter som overlever de fem første oppstartsårene. En gründer har mange ting å tenke på i startfasen, og det å komme godt i gang er avgjørende for den videre veksten. Vi i DNB ønsker å hjelpe dem som skal starte sin egen bedrift slik at de kan lykkes.

– Vi har kompetanse og erfaring i å hjelpe oppstartsbedrifter og bestemte oss derfor for å skrive en enkel bok som tar for seg oppstartsfasen og gir mange gode tips og råd. I mai etablerte vi et team med spesialister på det å starte bedrift. Vi kaller disse for oppstartsloser. De hjelper til med alt man lurer på når man skal starte din egen bedrift, sier Braathen.

Får mange henvendelser fra gründere
Siden slutten av mai har vi delt ut 30.000 eksemplarer av Oppstartsboka, hvilket kan tyde på at veldig mange nordmenn har brukt ferien sin til å lese om hva som skal til for å lykkes når man starter sin egen bedrift. 

–  Vi synes det er kjempegøy at så mange gründere har lest boken og nå trykker vi opp 20.000 nye bøker slik at alle som er interessert skal få et eksemplar.

Har DnB fått mange forespørsler fra unge mennesker om hva som skal til for å starte egen bedrift?

– Oppstartslosene får mange henvendelser både fra unge mennesker og mer voksne folk. De får mange spørsmål om veldig mye forskjellig, og vi er opptatt av å hjelpe alle så godt vi kan. Mange av spørsmålene gjelder hvordan ulike skjemaer skal fylles ut, registreringer, selskapsform og spørsmål om skatt og moms.

Her er Braathens beste tips til deg med en gründer i magen:

  1. Lag en god forretningsplan. I planen beskrives blant annet forretningsidéen, hvem er kundene, hvem er konkurrentene og hvordan skal bedriften markedsføres. I tillegg er det viktig å kartlegge økonomien, sette opp budsjetter og avklare hvordan bedriften skal administreres, finansieres og hvordan penger skal tjenes. Når du skriver forretningsplanen må du gå igjennom mange problemstillinger og du må finne gode løsninger til disse.
  1. Når bedriften er oppe og står må du passe veldig godt på kontantstrømmene. Se på gapet mellom når du skal betale dine leverandører og når du får inn betalingene fra dine kunder, og skaff deg best mulige betalingsbetingelser. Husk at det er innbetalingene av utestående fordringer og god kostnadskontroll som sikrer overlevelsen til din bedrift.
  1.  Ta grep med en gang bedriften din får økonomiske problemer for da kan det finnes mange muligheter. Søk råd hos banken du bruker, revisor og/eller regnskapsfører.
  1. Skaff deg medarbeidere eller rådgivere som har en annen kompetanse og ser problemstillinger fra en annen synsvinkel enn du selv gjør
  1. Ikke bli for komfortabel. Går bedriften bra, kan man lett bli for lite kritisk og forvente at de gode tidene vil fortsette i det uendelige. Markedet utvikler seg hele tiden og det er viktig å ligge i forkant og tenke endring kontinuerlig.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here