Ekspedisjonen One Ocean Expedition II seiler fra Bergen i dag. Om bord i det 111 år gamle, flotte tremastede seilskipet Statsraad Lehmkuhl er det topp moderne utstyr fra Kongsberg Discovery. En herlig blanding av nytt og gammelt som vi i Innomag falt for.
One Ocean Expedition 2025-2026 er en 12-måneders reise som omfatter besøk til 26 havner på tre kontinenter. Mannskapet ombord vil bestå av erfarne forskere, ivrige studenter og andre interessenter som byttes ut underveis. Formålet med seilasen er å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om de store utfordringene havet står overfor.
Trenger mer kunnskap om livet i havet
Skipet som ble bygget i 1914 vil fungere som en unik datainnsamlingsplattform, og gi mer innsikt i avsidesliggende områder og miljøer som i dag ikke er særlig kartlagt eller undersøkt, som Nordvestpassasjen.
– Vår teknologi og våre systemer er ideelt tilpasset de oppgavene vi står overfor. Moderne og avansert teknologi vil gi oss presise og pålitelige data av høy kvalitet, selv under de mest utfordrende forhold. Vi ser frem til å delta i ekspedisjonen og bidra til å fremheve betydningen av havforskning for kommende generasjoner. Innsikt om livet i havet er essensielt, både for klimaet, miljøet og av sikkerhetsperspektiv. Denne ekspedisjonen gir en utmerket mulighet til å rette oppmerksomheten på dette viktige emnet, uttaler Martin Wien Fjell, administrerende direktør i Kongsberg Discovery i en kommentar.
Ambisiøse mål for ekspedisjonen
Teknologien fra Kongsberg Discovery har flere viktige bruksområder, inkludert måling av havstrømmer med ADCP for å forstå hvordan livet i havet påvirkes av havbevegelser. Den brukes også til å registrere undervannsstøy ved hjelp av hydrofoner for å overvåke forurensning og sjøpattedyr som hvaler.
– Statsraad Lehmkuhl er et utrolig fartøy, men for å nå de ambisiøse ekspedisjonsmålene trengte det en stor teknologioppgradering. Vi er svært takknemlige overfor Kongsberg Discovery og Kongsberg Gruppen for deres engasjement med å skreddersy en teknologipakke som vil tillate oss å kaste lys over dypet og låse opp et nivå av forståelse som vi håper kan komme hele verden til gode, sier Haakon Vatle, administrerende direktør og ekspedisjonsleder for The One Ocean Expedition.
Et toppmoderne forskningsfartøy på 111 år
Gjennom et omfattende program av forskningsaktiviteter, kunnskapsformidling og politisk dialog, skal ekspedisjonen inspirere til et globalt engasjement for et mer bærekraftig hav. Ekspedisjonen vil krysse Atlanterhavet, Middelhavet, Arktis, Stillehavet og Karibia.
Underveis vil teamet samle inn et vell av data for å hjelpe til med å fastslå havets helse, overvåke marine økosystemer og vurdere virkningen av klimaendringer, og bygge både kunnskap og bevissthet om presserende problemer.
Statsraad Lehmkuhl er en nesten 100 meter lang seilskute, som før avreise ble utstyrt med Kongsberg Discovery-teknologi som inkluderer 75 og 300 kHz ADCP-er, EK80 ekkolodd, en avansert hydrofonklynge og Seapath GNSS-støttet treghetsnavigasjonssystem. Skuten har også en Blue Insight løsning, det vil si en plattform for å samle store mengder havdata, og analyse. Slik blir det mulig å behandle og dele innsamlede data med landbaserte team daglig. I tillegg er et bredt spekter av utstyr, som værstasjoner, vannprøvetakere, situasjonsbevissthet og bevegelsesreferanseenheter, også integrert.
Skal delta på FNs havkonferanse i Nice
One Ocean-ekspedisjonen setter seil under One Ocean Week i Bergen, og skal i løpet av de neste 12 månedene anløpe havner som Reykjavik, Nuuk (Grønland), Cambridge Bay (Canada), Seattle, La Paz (Mexico), Cartagena (Columbia), Cádiz og Dublin.
Vi i Innomag ønsker skipet god seilas på verdenshavene.
Når seilskuten stopper i Nice, Frankrike, vil skipet ta del i flere aktiviteter under FNs havkonferanse som arrangeres der i juni 2025. Statsraad Lehmkuhl kommer tilbake til Bergen i april 2026, i tide til neste års One Ocean Week.