Visste du at Europas største bibelmuseum ligger i Kvadraturen i Oslo sentrum, og at disse nå lanserer en virtuell tur på nett?
I Nedre Slottsgate ligger Nordens eneste bibelmuseum, og samtidig Europas største med en bibelsamling på over 5000 bøker. Her finner du også verdens minste bibel, som ikke er større enn at den kan ligge i en fyrstikkeske.
For de fleste museer har pandemien medført en stille periode. Hos Nordisk Bibelmuseum har man brukt tiden godt – og nå har museet lansert sitt flunkende nye digitale museum med støtte fra Innovasjon Norge.
Foto: Nordisk bibelmuseum
Bibelsamleren som ble museumsbestyrer
Gründeren av museet, Rune Arnhoff, er samler av natur. Som barn begynte han å samle på glansbilder og servietter, så ble det mynter, frimerker og fyrstikkesker. Etter hvert ble han interessert i bøker – og spesielt i bibelen, og har gjennom mange år bygget opp en unik samling.
«Jeg husker første gang jeg bladde i en bibel fra 1500-tallet. Det var en stor opplevelse, noe jeg ville at flere skulle få oppleve», sier Rune Arnhoff.
I dag kan museet by på en tidsreise, fra de første biblene som ble skrevet på skinn eller pergament, fram til dagens digitale bibler. Her får publikum en unik mulighet til å gjøre et dypdykk i nordisk bibelhistorie. Nordisk Bibelmuseum er organisert som en stiftelse, med Arnhoff som daglig leder og Tønnevold som et av styremedlemmene.
Stengte dører
Bibelmuseet har brukt koronatiden på å digitalisere deler av samlingen. Dermed kan besøkende fra hele verden få en omvisning på sine egne skjermer. Gjennom webinarer og ulike arrangementer i regi av bibelmuseet, har det vist seg at den enorme samlingen også er av stor interesse for mange kultur- og historieinteresserte utenfor landets grenser. Et av de populære webinarene har temaet: Fra steinbrett til nettbrett, bokens utvikling i lys av bøkenes bok; Bibelen.
– «Det fysiske museet er nå igjen heldigvis åpent, men fortsatt er det jo sånn at mange ikke kan reise eller må reise mindre, og da er en digital omvisning i 360 grader en flott presentasjon både av samlingen, men også av hvordan museet vårt i Oslo fremstår», forklarer Arnhoff.
Støtte fra Innovasjon Norge
Innovasjon Norge lyste ut midler til omstilling rettet mot turistnæringen uten statlig støtte. «Da tenkte vi at timingen var perfekt for å realisere disse planene som vi har vurdert en stund, nemlig å også kunne tilby deler av bibelsamlingen digitalt», sier Arnhoff.
Nordisk Bibelmuseum fikk tildelt støtte sammen med museet Nobels Fredssenter. Det er disse midlene som nå har gjort det mulig for bibelmuseet i Kvadraturen i Oslo å tilby et 360 graders digitalt museum.
Digitalisering = Internasjonalisering
Digitaliseringen av Nordisk Bibelmuseum er også en internasjonalisering, da en virtuell tur kan nå aktuelle målgrupper over hele verden. Museet har ingen konkurrenter i Norden, og er det største bibelmuseet i Europa, så det er gode muligheter for en internasjonal satsning.
Digitaliseringen vil også kunne bidra til å få både gamle og potensialt nye besøkende fra alle verdens hjørner til museet og Oslo.
Virtuell tur og virtuelt museum
Da museet begynte å planlegge den virtuelle turen, var målet at den skulle kunne lanseres raskt, fortelle om de viktigste biblene, og med muligheter for å oppleve noe som ikke var mulig i dagens museum. Første fase som nå er lansert, er en 360 graders visning, med mulighet for å trykke på informasjons-skilt, se 43 av biblene og kunne bla i dem.
– «Resultatet har blitt så godt at det er en opplevelse i seg selv, men det er naturligvis også en prøvesmak på museet i den virkelig verden. Det kommer også en fase 2 av digitaliseringen, et helvirtuelt museum med spennende innhold», forteller Arnhoff.
Målet med fase 2 er at det skal være fremtidsrettet, det skal være kult og være en stor opplevelse, og tilbys på mange språk. Museet vil da ta kunne ta betalt for det virtuelle besøket, med både guidede turer og vandring på egenhånd. Innomag’s lesere kan prøve den virtuelle turen her: www.nobimu.no.