Etter en tur til Kina nå nylig, hvor hun så hvordan kineserne bruker Big data, er ikke Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, lenger sikker på om Norge har så gode forutsetninger som man skulle tro, i å lykkes med å gå fra særstilling til omstillingen.
Vi står nå overfor den første industrielle revolusjonen der vi risikerer å tape flere arbeidsplasser enn vi klarer å skape. Under Aftenpostens konferanse om teknologi og fremtidens arbeidsmarked, var det nettopp dette skrekk-scenariet som preget dagens foredrag og paneldebatt.
Mens Ap-leder Jonas Ghar Støre og næringsminister Monica Mæland er optimistiske og mener Norge har veldig gode forutsetninger for å lykkes, er Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, mer skeptisk.
– Jeg er bekymret for at vi ikke er villige til å gjøre de endringene vi må gjøre. Vi er kanskje verdensledende på å eie mye teknologi, men vi er ikke nødvendigvis gode på å bruke den smart nok. Så det handler i stor grad om hvorvidt vi tør å gjøre de skiftene som må til, eller ikke.
Heller ikke Traaseth er sikker på om Norge har gode nok forutsetninger til å gjøre de endringene som må til.
– Jeg tror ikke vi helt har tatt inn over oss farten på utviklingen og konsekvensene av denne. Det er mye snakk om at vi nordmenn er så teknologiske og digitale av oss, men etter en nylig tur til Kina, hvor jeg så hvordan de bruker Big data, er jeg ikke lenger så sikker – Kina har nemlig gått fra ”made in China” til ”invented in China”.
– Norge har aldri ført en næringsnøytral politikk. Alle investeringene vi har gjort de siste årene, har skjedd i olje- og gassnæringen. Skal vi klare å omstille oss, noe som kommer til å bli smertefullt, må vi også politisk kunne si noe om forutsetningene for å oppgradere våre tradisjonelle næringer og gi rom for nye næringer, som for eksempel MedTech og EdTech. Dette har vi ikke klart så langt. Samtidig tenker jeg, hvis ikke Norge klarer å posisjonere seg, hvem skal klare det da?
[…] […]