Mens mange nordmenn ferierer i et høstlig Norge har både Mark Zuckerberg og pave Frans hatt en tøff uke. De fleste av oss kan nok av og til føle på følelsen av at enkelte uker er lengre enn andre.
Uka startet med et fyrverkeri da verdensutstillingen Expo 2020 i Dubai endelig åpnet, ett år forsinket. Norge deltar med en paviljong som profilerer Norge som havnasjon, og vi er slett ikke alene. Over 190 land og organisasjoner deltar visstnok. For Norges del handler det om å vise verden at norske bedrifter er ledende innenfor utvikling av bærekraftige løsninger for havnæringer, påpekte næringsminister Iselin Nybø da hun åpnet den norske pavillongen.
Uken handler også om tildelingen av de viktigste Nobel prisene og Abdulrazak Gurnah, en Zanzibar-født novelleforfatter endte opp med litteraturprisen. Vi tviler på at mange av våre lesere har fått med seg Gurnahs noveller om kolonialisering og flyktninger, men iler til med en gratulasjon til den femte afrikaneren som vinner en Nobelpris. Faktisk har hele 95 av de 117 Nobel vinnerne vært fra enten Europa eller Nord-Amerika, – og kun 16 av dem er kvinner. Det virker utrolig, men er faktisk sant.
For oss nordmenn er det ingen tvil om at fredsprisen som blir annonsert i dag vekker størst oppmerksomhet, og vår favoritt er svenske Greta Thunberg. Ikke bare fordi hun har vist oss alle verdien av å sloss for det vi tror på, men også fordi hun viser oss hvor mektig en person kan fremstå når ideen om at det nytter å protestere spres til mange. En hel generasjon ungdommer har fått en kampsak å samles om, – og alt startet med at Greta som 16 åring satt seg ned hver fredag i Stockholm for å streike mot klimaapatien. Hadde vi fått viljen vår ville hun delt prisen med 94 årige Sir David Attenborugh som har vist oss gjennom fantastiske filmer hvor vakker vår verden er, og hvor viktig natur og klima er for vår verdens helse. Hans tale i Polen i 2018 er en fredsprisvinner verdig – du kan høre den her. Selv om det skiller nesten 80 år mellom de to er de begge skjønt enige om at Covid-19 pandemien har vist en hel verden at det er mulig å få til endring langt raskere enn vi trodde var mulig, og det er på høy tid vi freder vår jord fra de verste forbrytelsene.
Du husker kanskje talen til Sir David som endte slik; «The people has spoken. Leaders of the world, – you must lead. The Continuation of civilisation is in your hands»
Det er for øvrig et skjebnens paradoks at det er Alfred Nobel, svensken som ble en av klodens rikeste på å finne opp noe så dødelig som dynamitt, som står som opphavsmannen til selveste fredsprisen. Du visste det kanskje ikke, men en morgen Alfred Nobel satt og leste sin lokalavis, oppdaget han til sin forskrekkelse sin egen nekrolog. En overraskelse få av oss blir forunt. Den lokale journalisten hadde blandet sammen Alfred med hans bror, Ludvig. Slik oppdaget dynamittens oppfinner at ettermælet journalisten ga ham var som dødens apostel fordi hans oppfinnelse bidro sterkt til å gjøre krig mer dødelig. Det var denne nekrologen gjorde at Nobel endret sitt testament og dermed ble opphavet til verdens kanskje mest prestigefulle priser.
Med ett var dødens apostel blitt til fredens velgjører. Kanskje flere kjente størrelser ville hatt glede av å lese sin egen nekrolog før det var game over?
Ikke vet vi om Mark Zuckerberg jakter på en fredspris, men Facebook sjefen har vært gjennom tøffe tak denne uken. Mandag opplevde mastodonten sitt verste datakrash siden 2008. ikke bare ramlet alt han hadde av programvare sammen grunnet en kodefeil, men systemene var nede i over 6 timer. Utrolig, men sant. I tillegg har Frances Haugen, en av hans betrodde medarbeidere blåst i fløyta og beskrevet Facebook som en fare for demokratiet og våre samfunnsverdier. Spørsmålet som igjen dukker opp til overflaten er om Facebook har blitt så store at de gir faen. Det hører med til historien at 11 av de 12 senatorene som denne uken sitter i juryen når Facebook nok en gang må stille i kongressen har mottatt betydelige donasjoner fra selskapet de nå skal vurdere.
Vi minnes historien om den gangen en tidligere Nobelprisvinner, nemlig Gandhi fikk spørsmålet om hva han mente om vestlig sivilisasjon. Han svarte med et hjertesukk; Ja, det ville utvilsomt vært en glimrende ide.
Det må også sies å være skjebnens paradoks at verdens største og mektigste trossamfunn, den katolske kirken som gjennom 2000 år har fått lov til å holde på med mye faenskap denne uken både avsløres som ansvarlige for kriminelle finansielle transaksjoner ledet av en av pave Frans nærmeste kardinaler og lang verre for å ha satt misbruk av barn i system. En fransk rapport avslører at over 250 000 barn kan ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av kirkens utvalgte. Det hele minner om en tragisk såpeopera med alt fra påstander om bedrageri, hor, skandaler og nepotisme.
Ukens innovasjonsblomst går til Greta Thunberg, Frances Haugen og Per Olav Nyborg i norske Traq, hver for seg ganske ulike, men samtidig tre nordiske endringsagenter som tør å utfordre status quo. Du kan forøvrig lese saken om Traq her.
Happy Friday og riktig god helg!