FrP inviterte torsdag til seminaret ”Gründernes rettssikkerhet”. FrPs bedrifts- og handelspolitiske talsmann og stortingsrepresentant, Jørund H. Rytman, innledet med å si at mange gründere ”stanger hodet i lovverket”.

– Det er viktig å lytte til gründerne om hvor skoen trykker, sa han.

Statssekretær Jørgen Næsje (FrP) fra Finansdepartementet mente begrepet rettssikkerhet for skatteyter er bredt, og innebærer ulike rettigheter. – Vi trenger enkle og forståelige regler, og et uavhengig klageorgan som kan overprøve skattemyndighetene, sa han.

– Det hadde vært fint om man ikke fikk hjertet i halsen hver gang man så logoen til skatteetaten på brev eller e-post. Skatteetaten skal være hyggelige og hjelpe deg med tilgang til informasjon og opplysninger. Det er også viktig at opplysninger som gis til skatteetaten behandles mest

mulig konfidensielt, sa han.

 En rekke problemområder, og noen løsninger, forbundet med gründeres rettssikkerhet ble adressert fra talerstolen.

Sandra Riise, administrerende direktør i NARF, mente merverdiavgift (MVA) var hovedproblemet for ferske gründere. – Når vi tenker på gründere tenker vi ofte på bittesmåbedrifter (BSB). Disse har vi 552 000 av i Norge, og 322 000 av disse har bare én ansatt.

– Vi har også 270 000 enkeltmannsforetak, og det er den gründertypen det er mest fokus på i Norge i dag. Dersom noe går galt i et enkeltmannsforetak så er man personlig ansvarlig, i motsetning til i et aksjeselskap, hvor du bare har begrenset ansvar. Det sier seg selv at når egenkapitalen er brukt opp, så er det kreditoren eller skattebetalerne som er med på å spleise og det er ikke rettferdig.

 

Riise mente at i et rettferdighetsperspektiv er det ikke riktig at de som stiller med personlig ansvar stiller dårligere enn de som er ansatt i et AS. – Både på sykdom, pensjon, permisjoner og så videre er det urettferdigheter. Det er mye å ta fatt på, folkens. Når det er sagt er det største området som truer rettssikkerheten momsområdet.

Hun fikk støtte av Erik Frøysand, advokatfullmektig i NARF. – Merverdiavgift er den beskatningsformen som utgjør høyest risiko for gründere. Det er Ola Nordmann i gata som beskatningssubjektet, og merverdiavgift skal ikke være en kostnad for næringsdrivende, men vi ser at den blir det i en del tilfeller. Når det skjer har noe gått feil, da er det noe som ikke funker.

For å endre dagens tilstand må man ikke gå så drastisk til verks som å endre loven, mente Frøysand. – Årsaken er mer et kulturproblem enn et regelverksproblem. Problemene kan løses gjennom omlegging av praksis, og  ved at skatteetaten bruker unntakene som finnes i regelverket. Finansdepartementet må styre skatteetaten med strammere tøyler!

Forenkling, informasjon og kulturendring i offentlige etater er noe som gikk igjen i samtlige appeller.

Advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, Jan Bangen, påpekte spesielt førstnevnte.

– Det er stadig mer komplisert og dyrt å føre regnskap. Det er faktisk så komplisert at de færreste klarer å håndtere det selv, hvilket medfører en stor oppstartskostnad. Hva kan vi gjøre med det? Regelforenkling er en god start.

Bangen mente at et enklere regelverk vil gi økt kontroll og forutsigbarhet for gründerne.

– Når vi vet at loven er særs dårlig, så bør politikerne på riksplan lage en mer firkantet lov som gir mer forutsigbarhet.

Etter samtlige appeller og paneldebatt var det avslutning i Stortingets kjellerstue, hvor prisen for ”Årets Gründer 2013” delt ut. Den gjeve prisen gikk til ingen ringere enn veteranen Olav Thon.

– Suksess, og det å takle både fremgang og kritikk, som jo nødvendigvis kommer hvis man stikker hodet frem, og det å ikke tape seg selv er en kombinasjon som er veldig viktig for en gründer.

– Det har vært en stor opplevelse å få være til stede i dag, tusen takk for pris og samværet. 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here