I fjor var det flere enn 37 000 innbrudd i Norge, noe som utgjorde en økning på nærmere fem prosent, ifølge statistikk fra Finans Norge. Nå blir flytende mikromerking, også kalt syntetisk DNA, lansert for å sikre dine verdisaker.
(Foto: Prosjektleder Odd Skei Kostveit i politiets Grenseløs-enhet henger opp et advarsel-skilt i forsøksområdet.)
Syntetisk DNA er en usynlig væske som du smører på verdigjenstander, som for eksempel smykker, datamaskiner og sykler. Merkingen herder raskt, og kan bare sees i ultrafiolett lys. Den er svært vanskelig å få bort, og det smarte er at den er personlig, og kan knyttes direkte til eieren via en database hvor din mikromerking blir registrert.
Enkelt forklart kan merkingen og registreringen sammenlignes med sykkelregisteret til Falck, hvor sykler blir merket med en kode, som politiet har tilgang til. Men ved mikromerking er kodingen usynlig for det blåtte øyet, og dermed ideell for mobiltelefoner, Pc-er og andre dyre verdigjenstander som du er redd skal bli stjålet.
Forebygger innbrudd
En tyv som stjeler en verdigjenstand som er merket, vil kunne kobles direkte til et åsted, og samtidig ha vanskeligere for å selge varene videre til helere.
– Dette er et viktig nytt verktøy for både privatpersoner og for politiet for å redusere innbruddstallene. Derfor deltar vi i et unikt pilotprosjekt sammen med politiets Grenseløs-enhet, Næringslivets Sikkerhetsråd og FNO, der vi skal studere effektene av merking med syntetisk DNA. Her har vi store forhåpninger, for lignende studier fra Sverige viser en nedgang i vinningskriminalitet på rundt åtti prosent. Vi ser ingen grunn til at dette skal fungere dårligere i Norge enn i Sverige, sier Elin Ljones, som er forebyggelsessjef i Tryg Forsikring.
– Merking med syntetisk DNA har vist seg å være et effektivt middel til forebyggelse av innbrudd i nærmere 50 land. Politiet kan bruke teknologien aktivt i sitt arbeid, og det letter jobben med etterforskning og rettsforfølgelse. Det vil forhåpentligvis avskrekke tyvene fra å begå innbrudd, om de ser at huset har skilt som sier at eiendelene i huset er DNA-merket, sier hun.
I første omgang vil pilotprosjektet ta for seg utvalgte boliger i Sandefjord.
Gjenstander kan også merkes med små oblater, og vinduer og dører i huset merkes med klistremerker for å synliggjøre for tyvene at gjenstandene er merket. Hvilke gjenstander som er merket registrer du til slutt på nett.
Merkesettet selges i dag på over 40 steder, blant annet på Komplett i Sandefjord.
Prosjektet er et samarbeid mellom politiet i Asker og Bærum, Nordre og Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark, Safe4, Tryg Forsikring, Næringslivets sikkerhetsråd og Finans Norge.