Det sies at det planlagte 5G-nettet kommer til å være revolusjonerende mye bedre enn dagens 4G-løsning. Men hvor mye raskere internett får vi egentlig? Og hvor lenge er det til folk flest kan nyte godt av 5G-dekning?
Det skal ikke store tankespranget til for å forstå at det kommende 5G-nettet blir en oppgradering av 4G. Mindre åpenbare er kanskje de spesifikke endringene og mulighetene oppgraderingen vil føre med seg.
Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor, ser for seg at 5G-nettet – når det er klart – vil kunne revolusjonere en rekke samfunnsområder:
– 5G-teknologien vil fundamentalt kunne endre flere samfunnskritiske operasjoner som trafikkavvikling, helsetjenester og viktige kommunikasjonstjenester som nødkommunikasjon, sier han i en kommentar til InnoMag.
Mashable har oppsummert den viktigste informasjonen om nyvinningen i fem punkter.
1. Det blir enormt raskt
5G kommer ikke bare til å være mange ganger raskere enn dagens 4G-løsninger, det kommer også til å være betydelig raskere enn bredbåndstilkoblingen du har hjemme. De raskeste nedlastingshastighetene på 4G-nettet i USA ligger gjennomsnittlig på 19.42 Mbps. 5G, derimot, lover gigabithastigheter.
Qualcomms første 5G-modem, Snapdragon X50, støtter hastigheter på opp til 5 gigabits i sekundet. Det er mer enn 257 ganger raskere enn gjennomsnittshastigheten på det raskeste 4G-nettet i USA.
2. Det handler ikke bare om hastighet
Noe av appellen med 5G er at det også gir mobilnettverkene mye høyere kapasitet. Dermed vil de være i stand til å fasilitere langt flere tilkoblinger enn det som tidligere var mulig. Har du noen gang vært på et stort event der datatilkoblingen din ble veldig treg eller sluttet å fungere? Det skjedde fordi 4G-nettverk bare kan støtte et visst antall enheter før de overbelastes.
5G-nettverk skal på sin side være i stand til å støtte tilkoblinger fra opp til en million enheter per kvadratkilometer.
– I 5G innføres det som kalles «skivedelte» nett. Det betyr at det er mulig å tilby flere logiske nett tilpasset ulike brukergruppers behov for båndbredde, pålitelighet og systemforsinkelse over samme fysiske nett. 5G-teknolgien gir stor fleksibilitet i tjenestetilbudet og kan tilrettelegges for svært ulike kundebehov over én felles infrastruktur, forklarer Krokan.
3. Ikke bare for telefoner
Når man legger alt dette sammen begynner man å se et mulighetsbilde som går langt utenpå bare smarttelefonindustrien. Dette vil ha enorme implikasjoner for enhver enhet med en nettilkobling.
Teknologien vil blant annet være helt nødvendig for førerløse biler, som trenger å kunne kommunisere med verden rundt dem så raskt som mulig. Mindre ventetid og høyere kapasitet betyr at bilene faktisk vil kunne kommunisere med omgivelsene sine raskt nok til at de kan være fullt og helt selvkjørende.
– Vi ser for oss at en rekke nye innovasjoner vil være avhengig av 5G, slik som robot-kirurgi og selvkjørende båter og biler. I år bør 5G-interesserte vende blikket mot Kongsberg, som er den første byen i Norge som skal teste ut 5G. Her er det flere områder det kan bli aktuelt å teste, slik som selvkjørende busser, droner, nødkommunikasjon og eHelse, forteller Krokan.
4. Det blir dyrt
Historien viser at datakostnader pleier å øke når nettverkshastigheten gjør det, og det er naturlig å tenke at det samme kommer til å skje med 5G. Det amerikanske telekomselskapet Sprints CEO sa nylig at han forventer at prisene for ubegrenset data vil øke med så mye som 20 til 30 dollar i måneden når 5G er på plass.
Samtidig sier selskaper som Qualcomm at de forventer at dataprisene vil synke igjen over tid, som en følge av antallet nye enheter som vil kobles til etterhvert som 5G-nettet er oppe og går. Hvor lang tid dette vil ta, derimot, er umulig å si.
5. Vi er der ikke helt enda
Selv om ting går fremover er det fortsatt lenge igjen til 5G-nettet er i nærheten av like omfattende som 4G er for øyeblikket.
De fleste i industrien er enige i at 5G ikke vil være tilgjengelig for majoriteten av forbrukere før i 2020. Og selv da kan de tidlige 5G-nettene være utsatt for sin del av problemer og voksesmerter – som ujevn dekning eller negativ innvirkning på batteritid.
Også Telenor ser for seg en 2020-lansering:
– Vi testet 5G for første gang i Norge i mars i fjor. Telenor vil samarbeide tett med offentlige og private aktører slik at vi sammen kan bidra til best mulig bruk av 5G-nettet for å realisere samfunnskritiske oppgaver. Vil planlegger å start pilotering av 5G andre halvår 2018 og ser for oss lansering i 2020. Det vil videre bli en gradvis utbygging av 5G i takt med kundebehov, sier Krokan.