Fall i oljeinvesteringene gir rom for nye bedrifter, skriver Terje Strøm i Nyanalyse.

Veksten i oljelandet Norge er under press. Investeringene fra olje- og gassnæringen er spådd en nedgang på 8-10 prosent fra 2014 til 2015. Norsk økonomi vil ifølge ekspertene i Statistisk sentralbyrå vokse med moderate 2 prosent i år og neste år.

En stor del av offentlig sektor har behov for innspill fra det kreative Norge og en fornyet, bedre dialog med IKT-aktører som kjenner ”beste praksis”. Den nye borgerlige Regjeringen som har sittet ett år har sagt de skal fornye, forbedre og forenkle offentlig sektor.

Derfor trenger vi nye jobbskapere, nye ideer og risikovillige kapitalister i norsk næringsliv fremover. Hvis nyskaperne lykkes med å forstå tankesett hos offentlige ansatte og fagforeninger, er sjansen enda større for at reformene lykkes.

Oljemette akademikere?

I en periode med oppgang og stadig mer oljepengebruk på statsbudsjettene de siste 5 årene har produktivitet og nyskaping fått svakere vekstvilkår. Hvorfor skal de tusen blomster blomstre når stat, departementer og kommuner tilbyr fast lønn, trygghet og gode fagmiljøer?

Nei, si det. Det er ofte en form for galskap eller idealisme som driver mange entreprenører.

Våre lønninger ligger 55 prosent høyere enn land vi konkurrerer med. Som Erna Solberg sa det på åpningen av Innovasjonsdagen 2014: Vi kan ikke være billigst, så vi må være smartest!  Jeg er overbevist om at flere tusen akademikere, som har en drøm om å drive eget firma, kan se nye muligheter de neste årene.

La meg liste opp 5 grunner til at oppstart av ny bedrift i 2014-2015 er bedre enn i fjor:

  • Et tydelig signal om å gjøre Norge mindre oljeavhengig
  • Bedre tilgang på kapital fra  investorer og banker siden oljå tar mindre plass
  • Lavere formuesskatt og fjernet arveavgift som bedre kapitalgrunnlaget
  • Større åpenhet for private leverandører innen omsorg, helse og utdanning
  • Mindre skepsis til næringslivet, forbedring av SkatteFUNN-ordningen på FoU og andre innovasjonstiltak

Videre er jeg svært spent på Innovasjon Norge 2.0 med ny sjef som har erfaring fra privat næringsliv. Det kan også gjøre en viktig forskjell.

Kun hver tredje overlever…

Det er kun 1  av 3 oppstartere som overlever fem år med sin bedrift, men tallene er heldigvis noe bedre for aksjeselskaper.  (jf. figur)

overlevelsesrate_gründere

For å lykkes som entreprenør er man helt nødt til å ha pågangsmot, tålmodighet og kanskje overdreven tro på egne ferdigheter.

Samtidig må det selvsagt finnes et marked for det produktet eller de tjenestene som din bedrift er dyktigst til å levere!

Ny konkurranse skaper vekst

Da vi startet utredningsbyrået NyAnalyse for snart 5 år siden trodde selvsagt mange at vi hadde overdreven tro på egne ferdigheter. Jeg mente store bedrifter hadde monopol på utredning og faktaoversikter i Norge. De trengte mer konkurranse!

Køen av kunder som vi ventet på utenfor lokalene på Lysaker kom aldri.

Vi startet dermed opp med nytenking og årsplaner for Sør-Odal kommune i Hedmark. Ting tar tid i startfasen. Men ferden videre er en suksess hvor vi i dag jobber for innovative aktører som bla. EVRY, HP og Telenor. Tema som ny produktivitet i arbeidslivet, skatt- og regionreform, samt innovative boligkonsepter er hetere enn da vi startet opp. Så vær oppmerksom på tunge trender i samfunnet; enten det er eldrebølge, teknologiskift eller politiske endringer. Det er fantastisk spennende å drive fornyelse i praksis.

Uansett;  Å starte egen bedrift er hardt arbeid, og en type livsstil. Første steg er å ville det, andre steg er å faktisk gjøre det. Tredje steg er å lykkes med det. Paradis på jord.

Du vil angre hvis du ikke prøver ut ideen din!

Innlegget er skrevet for 3in.no. Les mer av Terje Strøm på bloggen hans. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here