Borregaard lever godt av avfall fra skogen, mens Cambi lager elektrisitet fra kloakken i Washington DC.
Verden går mot en ny grønn bølge. Og Norge kan spille en nøkkelrolle, mener ekspertene.
3in.no presenterer her fire av selskapene som sist ukes foredragsholdere trakk frem som nye stjerneskudd på bioteknologi-himmelen.
Felles for dem er at de lever av å gjenbruke og berike biologisk avfall. Det beste eksempelet er kanskje norske Borregaard som har utviklet gigantmarkeder på avfall fra celluloseproduksjon.
Produksjonen av papircellulose stoppet Borregaard med på slutten av 1990-tallet, og en rekke etanol-baserte produkter er heller ikke i produksjon fordi det ikke konkurrerer med olje.
Likevel lever Borregaard i dag godt på et bredt spekter av produkter. Avfallstoffene fra tre utnyttes til alt fra sprit til kullsyre og lim – for ikke å snakke om som ingredienser i maling, klesfarging, betong og vanilje, slik NRK-programmet Newton skisserer i denne saken.
Se Borregaards perspektiver på fremtidig bruk av tre:
Borregaard forteller om sin omstilling fra tradisjonell papirvirksomhet til et bredt spekter av nye produkter. Andre tradisjonelle norske bio-selskaper oppgir at de ser til selskapet for inspirasjon i hvordan de utvikle nye produkter fremover.
Bio-stjerneskuddene
Men Borregaard er langt fra alene. 3in noterte navnet på noen av selskapene som de norske foredragsholderne trakk frem som våre beste eksempler på gjenbruk av biologisk avfall:
– Agrinos – utnytter rekeskall til gjødsel som gir større avlinger.
– Biochos – utnytter rekeskall til å oppnå soppfri avling. Kan redusere bruken av kjemiske soppdrepende midler.
– Cambi – resirkulererer kloakk til elektrisitet og gjødsel. Washington DC tok nylig i bruk systemet, i et anlegg som blir det største av sitt slag, ifølge Washington post.
– Kebony – utnytter avfall fra sukkerindustrien til å herde trevirke. Hardtreet er vedlikeholdsfritt og kan brukes i stedet for trevirke fra regnskogen.
Dette er bare noen få av de norske bedriftene med potensial innenfor bioøkonomi-sektoren. I Biovarme-rapporten, som ble lagt frem i vår, nevnes også selskaper som Biomega, Arcticzymes, Calanus, Co2Bio, EPAX, Firmenich, Hyperthermics, Seagarden, Norilia, Marine Harvest Ingredients, FMC Biopolymer, Hepmarin og mange flere.