I helgen var det duket for Høyres landsmøte, der innovasjon, teknologi, skattereformer og næringsrettet forskning som tiltak for å bekjempe arbeidsledighet ble satt høyt på agendaen.

Det er ingen hemmelighet at Norge nå går gjennom en periode med en krevende omstilling av økonomien. Fokuset har lenge vært på viktigheten av å ruste landet for en ny tid hvor oljesektoren står for en mindre del av de offentlige inntektene og bidrar mindre til sysselsettingen enn vi nordmenn har vært vant til tidligere.

Kampen mot arbeidsledighet er den aller viktigste, sa Erna Solberg under landsmøtet, og her vil store selskapene og gründere spille en viktig rolle.

– Arbeidsledighet er en krise for de som rammes, og nå rammes altfor mange. Vi har ingen arbeidsplasser å miste. Derfor senker vi skattene og gjør skattesystemet mer konkurransedyktig, støtter teknologiutvikling som stimulerer til grønn omstilling, samt satser på innovasjon og næringsrettet forskning, sa Solberg.

Resolusjoner som ble vedtatt på landsmøtet for å stimulere til økonomisk vekst og flere arbeidsplasser er blant annet: å styrke det private norske eierskapet, fremme tiltak med sikte på å styrke private aktørers investeringen i unge, innovative bedrifter, forenkle regelverket for oppstartsbedrifter og kontakten med det offentlige, forbedre og forenkle virkemiddelapparatet i Innovasjon Norge for å sikre at dette er tilpasset behovene for bedrifter i etableringsfasen, samt opprette en stipendordning for studenter og stipendiater som ønsker å bli gründere.

Høyre vil også ha lavere beskatning av norsk eierskap og av arbeid, blant annet gjennom fortsatt nedtrapping av formuesskatten.

Offentlig utvalg for delingsøkonomi

Delingsøkonomien har skapt stor debatt de siste årene, etter at selskaper som Uber og AirBnB tok over store deler av taxien og hotellmarkedet uten å eie en eneste bil eller hotellrom. Dette har gjort at flere har mistet jobben, men også gitt rom for at flere og flere kan skape sin egen arbeidsplasser. Til tross for at uenigheter rundt regulering har utfordret strukturene i det organiserte arbeidslivet, stiller regjeringen seg positive til nye forretningsmodeller innen delingsøkonomien dersom regelverket for å sikre like konkurransevilkår i samme markeder for nye og gamle aktører blir oppdatert. 4. mars oppnevnte de derfor ett offentlig utvalg som skal utrede hvordan delingsøkonomien kan bidra til mer effektiv ressursbruk.

– Teknologi og innovasjon skaper mange nye muligheter, men også utfordringer. En sterk eiendomsrett og virksom konkurranse bidrar til effektiv bruk av samfunnets ressurser, holder kostnadene nede, fremmer innovasjon og reduserer ulikhetene i samfunnet, sa Solberg.

Les alle Høyres vedtatte resolusjoner om arbeid og omstilling her

1 COMMENT

  1. Skal Ernas velvalgte ord bli noe annet enn tomme floskler må hun gi slipp på sin ny-liberalistiske økonomiske politikk som er i ferd med å kjøre hele vårt samfunn i grøfta og leder flere og flere inn i fattigdom, mens noen få befester sin makt og øker sin rikdom. Ut fra et samfunnsperspektiv er det ikke særlig innovativt, snarere reaktivt! Tilrettelegging for å manifestere nye ideer og løsninger er viktig på grasrotnivå. Det må også være mulig å skape lokal Business i mindre målestokk. De store multinasjonale selskapene ser ut til å kvele mange av de små i den såkalt “frie” konkurransen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here