Lei av snakket om klimakrise, epidemier og ekstremvær? Her er 7.000 ledende tenkere og eksperters svar på hvordan vi kan løse problemene.
Verden går turbulente tider i møte med klimakrise, epidemier og ekstremvær. I går la DNV GL frem rapporten som går i bresjen for å finne utfordringene på disse løsningene.
– Rapporten tilbyr de første stegene på veien mot en global guide til mulighetene for å bygge en sikker og bærekraftig fremtid, skriver DNV GLs Bjørn Haugland.
• Se også DNV GLs temaseksjon om en “sikker og bærekraftig fremtid”.
DNV GL forsøker på den måten å bli premissgiver for hvordan verdenssamfunnet kan møte utfordringen. Selskapet har gjennom historien lykkes med å bli en standard for å øke sikkerhet innenfor blant annet skipsfart og andre tekniske områder.
Første steg på veien er å “utvikle et komplett GPS-system for globale endringsagenter”.
– Rapporten tilbyr et nytt perspektiv på den voksende globale bærekraftsutfordringen. Der andre ser risiko, reflekterer rapporten ulike scenarioer: vi har aldri hatt flere muligheter for hånden, poengterer Haugland.
Kina og India i front – Europas henger etter
Rapporten ble lagt frem på flyplassen ved Zurich dagen før åpningen av World Economic Forum, og bygger på en serie dialogmøter for å finne gode løsninger på fem forhåndsdefinerte risikoområder. Arbeidet er utført av den danske tenketanken Mandag Morgen og FNs avdeling for samarbeid med næringslivet, global compact.
Totalt har 7.000 ledende tenkere, endringsagenter og eksperter fra alle deler av verden deltatt i å skape rapporten, hvorav mer enn 6.000 ledere har avgitt sine synspunkter på hvilke muligheter de anser som realistiske.
Arbeidet har ledet frem til 15 konkrete muligheter som kan endre økonomiske og sosiale spilleregler – i retning av en sikkert og bærekraftig fremtid.
Forskjellen mellom resultatene er imidlertid også interessante:
• Våre resultater viser at Kina og India ligger på topp i å finne bærekraftige muligheter, mens Europa rangeres sist.
• Produksjon og finans er mest positiv til mulighetene, mens offentlig sektor er minst.
• Ingen muligheter passer alle – alle regioner ser ulike muligheter.
• Yngre generasjoner er mer positive enn eldre.
Her er de mest lovende mulighetene:
Mest lovende for samfunnet:
- Effektiv bruk av vann i landbruk: Landbruket forbruker 70 prosent av ferskvannet i dag. En kombinasjon av bedre styring med vannressursene og ny teknologi kan redusere vannbruk og øke avlingene betydelig. Risiko: Mangel på ferskvann.
- Bedre helse: Gjøre det enkelt og billig å velge de sunne dagligvarene og de helsebringende alternativene ved valg av transport og hvordan du jobber, vil gi folk sunnere og mer produktive liv. Risiko: Økning i kroniske sykdommer.
- Produksjon av ferskvann: I tørre områder er effektiv bruk av vann svært viktig. Ved å bruke renset og de-saltet vann kan en møte det økende behovet. Risiko: Mangel på ferskvann.
For næringslivet:
- Bedre helse: (se ovenfor)
- Smarte byer: Ved bruk av avansert sensorteknologi og “big data”-analyse kan eksisterende by-infrastruktur bli utnyttet langt bedre for sikrere, grønnere og bedre livskvalitet.
- Selvforsyning innen energi: Fremskritt innen fornybar energiproduksjon gjør det mulig for områder uten nett å få rask tilgang til elektrisitet. I områder med etablerte nett kan den samme teknologien brukes for at huseiere og bedrifter kan spare penger ved å lage sin egen, rene energi.
Her finner du full oversikt over de 15 mulighetene.