Tirsdag morgen denne uken samlet en mangfoldig gruppe gründere, innovatører og næringslivsledere seg hos Patentstyret for en innovativ frokost viet Norges posisjon på internasjonale rankinger. Atmosfæren var preget av forventning og entusiasme, og det var tydelig at dagens tema—innovasjon og immaterielle rettigheter—var noe som engasjerte alle i rommet.

Norske gründere og IP-bevissthet

Elisabeth Mæland Fosse, avdelingsdirektør marked og kommunikasjon i Patentstyret, åpnet møtet med å sette søkelyset på en utfordring: Norske gründere er generelt dårlige på IP og patenter. Hun delte tall som viste at hele 30% av norske virksomheter har opplevd å bli kopiert. Hennes poeng var at dette understreker viktigheten av å beskytte sine ideer og innovasjoner gjennom patenter, som gir rettigheter til å utnytte en idé kommersielt i 20 år.

Global Innovation Index og Norges plassering

Hun gikk videre til å diskutere Norges plassering på Global Innovation Index (GII), en årlig måling av økonomiers innovasjonsytelse. Til tross for at Norge har ligget rundt 20. plass de siste årene, spurte hun retorisk: “Holder det med en 21. plass i verden?” Hun poengterte at Norge er bedre på innovasjonsinnsats (16. plass) enn på innovasjonsresultater (26. plass), noe som tyder på at vi investerer mye, men får for lite igjen.

Hva kan vi lære av våre naboland?

Sverige, Danmark og Finland overpresterer i forhold til sine forutsetninger. Sverige ligger på en imponerende 2. plass globalt. Elisabeth påpekte at disse landene er bedre på industri og teknologi, med selskaper som Tietoevry, Volvo og Novo Nordisk i spissen. De har klart å omsette innovasjonsinnsats til konkrete resultater.

Professor Tor Andreassens perspektiv

Tor Andreassen, professor ved NHH, fulgte opp med en tankevekkende presentasjon om Norges behov for endring. Han understreket at innovasjon ikke er noe nasjoner gjør, men noe mennesker og organisasjoner driver med. Han understreket også at bedrifter er innovative når kundene opplever dem som innovative, og at dette er et problem norske virksomheter sliter med. “Norske kunder opplever ikke norske virksomheter som innovative,” sa han, og la til at dette er et strukturelt problem som vil ta tid å endre.

Han viste til hvordan verdens mest verdifulle selskaper har gått fra å være fossilbaserte i 1980 til teknologiselskaper i dag, og tok i bruk Abelia’s gode bilde av A/S Norge som en “sardinboksøkonomi” drevet av fisk, olje og aluminium. 

“Vi henger fast i en gammel økonomi finansiert av et dop som heter olje,” uttalte han med et snev av humor.

Abelias omstillingsbarometer

Øystein E. Søreide fra Abelia presenterte Omstillingsbarometeret, som viser at Norge ligger midt på treet når det gjelder omstillingsevne. Han stilte spørsmålet: “Hvorfor ligger Norge bak våre naboland?” Svaret ligger i vår evne til å sikre tilgang på fremtidig kompetanse, teknologiadopsjon og innovasjon i næringslivet.

Paneldebatt: Veien fremover

I en engasjerende paneldebatt med blant andre Katrine Myhre som er direktør i Patentstyret, Anniken Fjellberg, associated partner Sprint Consulting, og Truls Berg fra Open Innovation Lab of Norway (og vår redaktør), ble det diskutert hvordan Norge kan klatre oppover på innovasjonsindeksen. Anniken påpekte at radikal innovasjon ikke kommer fra eksisterende strukturer og at gründere ofte møter motstand når de prøver å utfordre status quo.

Katrine, direktør i Patentstyret, la vekt på at Norge må bli flinkere til å omsette forskning og utvikling til nye selskaper og innovasjoner. “Vi driver med råvareeksport selv i helsesektoren. I stedet for å bygge egne bedrifter, eksporterer vi data,” sa hun.

Truls Berg uttrykte optimisme og fremhevet den norske innovasjonsevnen. Han mente at vi må heie like mye på innovasjonskraften som vi gjør på idrettsutøvere. “Det er viktig at vi setter hårete mål så kudos til regjeringen for å stile høyt, men vi må også komme i gang med konkrete tiltak og få piggskoene på,” oppfordret han.

En kollektiv innsats for fremtiden

Debatten avdekket et felles ønske om å se Norge ta en ledende rolle innen innovasjon og teknologi. Det ble diskutert behovet for strukturelle endringer, økt investering i forskning og utvikling, og bedre insentiver for gründere og innovatører.

Tor Andreassen avsluttet med å si: “Vi må finne en ny økonomisk modell der vi ikke brenner ned planeten. Digitalisering og tjenestefisering av de eksisterende primærnæringene er veien å gå.”

Oppsummering av lærdom fra møtet:

  • Økt bevissthet om IP og patenter: Norske gründere må bli flinkere til å beskytte sine ideer for å unngå kopiering.
  • Fra innsats til resultater: Norge trenger å bli bedre på å omsette innovasjonsinnsats til konkrete resultater.
  • Lære av nabolandene: Sverige, Danmark og Finland har suksess med å kombinere industri og teknologi, la oss lære av dem.
  • Strukturelle endringer er nødvendig: For å fremme innovasjon må det gjøres endringer i økonomiske modeller og insentivstrukturer.
  • Investering i kompetanse og teknologi: Det er avgjørende å sikre tilgang på fremtidig kompetanse og være raskere til å adoptere ny teknologi.
  • Heie mer på innovasjon: Samfunnet må støtte og oppmuntre til innovasjon på samme måte som vi gjør med sportsutøvere.
  • Digitalisering og tjenestefisering: Rask overgang til en digital økonomi er nødvendig for å holde tritt med globale trender.
  • Samarbeid på tvers av sektorer: Økt deling av kunnskap og ressurser vil føre til bedre innovasjonsøkosystemer.

En optimistisk avslutning

Frokostmøtet hos Patentstyret var en kraftfull påminnelse om at Norge har alle forutsetninger for å bli en ledende innovasjonsnasjon. Med engasjerte aktører fra ulike sektorer som deler kunnskap og utfordrer hverandre, er det all grunn til å se lyst på fremtiden. Som en av deltakerne sa det så treffende: “Tar vi piggskoene på nå og løper mot 2030 med entusiasme og målbevissthet kan vi nå målet om å bli verdens mest digitale og innovative nasjon, men vi må begynne nå.”