Over en fjerdedel av alle nyetableringer startes av personer over 50 år, og seniorbedriftenes overlevelsesevne ligger på samme nivå med bedrifter startet av andre aldersgrupper.
Det viser en ny undersøkelse laget av NyAnalyse på vegne av Senter for seniorpolitikk og Innovasjon Norge. De to partene ønsker nå tettere samarbeid for å hente ut mer av gründerpotensialet blant seniorer.
– Tallene viser at seniorer lykkes når de etablerer bedrifter, og forhåpentligvis kan det inspirere enda flere til å komme på banen. Mange seniorer har verdifull kompetanse og erfaring, og er i utgangspunktet godt rustet for nyskaping, sier adm. direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth i en pressemelding.
I 2016 ble nemlig hele 26 % av alle selskaper startet av personer over 50 år. Overført på hele populasjonen tilsvarer dette nesten 6.500 nyetableringer.
-Mange har nok et bilde av gründere som unge apputviklere som henger på kule kontorfellesskap for gründere. Mange seniorer har gode forutsetninger for å starte egen virksomhet, som erfaring, nettverk, kapital og bred kompetanse sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.
Undersøkelsen viser også at den eldre generasjonen ligger på nivå med andre aldersgrupper med hensyn til overlevelsesgrad. 61,8 prosent av selskapene etablert av aldersgruppen 55-66 år overlever treårs-dagen, mot 63,5 prosent for alle aldre. Når det gjelder enkeltmannsforetak kommer seniorene best ut, med 35,4 prosent overlevelse etter tre år, mot gjennomsnittet på 30,8.
Tallene viser dog at at “seniorprenører” ikke har like stor vekst i antall arbeidsplasser som yngre gründere. Mens entreprenører under 50 år sin årlig vekstrate på antall ansatte lå på 9,7 % hadde gründere over 50 år kun en vekstrate på 2,7 %.
Store på eiendom, underrepresentert i IKT
I følge studien er andelen hovedaksjonærer og daglige ledere over 50 år, sammenliknet med de under 50, størst innen eiendom og tjenesteyting. Det er også mange seniorer i varehandel og innen bygg og anlegg, viser studien. IKT er den sektoren hvor seniorene er dårligst representert.
-Jeg tror flere seniorer har forutsetningene for å bidra innenfor teknologi. Seniorer med lang fartstid i arbeidslivet har allerede bred erfaring fra både omstilling og teknologiske skifter, og den kompetansen trenger vi for å bygge nye og innovative produkter og løsninger, sier Traaseth.