Australia må løse energiutfordringene sine ved å satse på fornybare kilder eller risikere å havne i “den mørke middelalderen”, i følge Tesla-gründer Elon Musk.
– Noe som ikke er fornybart vil per definisjon ta slutt på et eller annet tidspunkt. Og da vil man ha valget mellom å se sivilisasjonen kollapse eller finne fornybare kilder, sier Musk i et intervju med den australske utgaven av TV-programmet 60 minutes. Det var news.com som først skrev om Musks tv-opptreden.
En del australske husholdninger har den siste tiden valgt å forsake elektrisitet fullt og helt, som følge av en energikrise som har fått strømprisene til å gå i taket. Delstatene som har de høyeste prisene er for øyeblikket dyrest i verden – med over fire ganger dyrere strøm enn i Norge.
Føyer seg inn i rekken
Musk reagerte med sjokk da han ble informert om de høye prisene av programlederen.
– Wow, virkelig? Jeg ante ikke at det var så dyrt å gå den fossile ruten. Jeg mener, Australia har så mange naturlige ressurser, elektrisitet burde være billig her, sa han.
Dette er ikke første gangen Musk kommer med dommedagsprofetier og dystre spådommer – advarselen om at et Australia uten satsning på fornybar energi kan gå en post-apokalyptisk fremtid i møte føyer seg inn i en rekke kontroversielle uttalelser. Mest oppmerksomhet har han fått for sin påstand om at uregulert utvikling av kunstig intelligens er en trussel mot menneskeheten.
Politisk uenighet blant årsakene
Krisen kommer blant annet som en følge av manglende tilgang på rimelig gass, samtidig som Australia er i prosessen med å gå bort fra kullbasert energi. Situasjonen var en helt annen da kullkraftverket Hazelwood, i staten Victoria, varslet at de ville stenge dørene mot slutten av 2016.
– Kraftverket har operert i et vanskelig marked, med lavere elektrisitetspriser og med et overskudd av tilgang på elektrisitet i Victoria, sa ENGIE-direktør Isabelle Kocher den gang.
I dag er det nettopp Victoria som har de høyeste strømprisene i Australia. I følge news.com har en politisk konflikt, der de forskjellige statene i Australia og resten av Commonwealth krangler om hva som skal være landets fremtidige energikilder, ført til at prisene har kommet helt ut av kontroll.
Skal bygge verdens største batteri
Musk og Tesla er på sin side allerede inne for å forsøke å avhjelpe situasjonen. I kjølvannet av en twitter-samtale i mars inngikk han et veddemål om at Tesla skulle bygge ut et energisystem med en kapasitet på hundre megawatt for staten South Australia i løpet av hundre dager – eller betale regningen for systemet selv. I følge Tesla vil systemet – som blant annet vil bestå av verdens største lithium-ion-batteri – stabilisere statens strømnett og bidra med energitilførsel til over tretti tusen husholdninger.
– Folk i Australia burde være stolte av det faktum at landet vil ha verdens største batteri. Det er en inspirasjon, og vil bidra til å fortelle hele verden at dette er mulig, sa han til tv-programmet.