Det spås at 85 % av jobbene i 2030 ikke eksisterer ennå. – Unge i dag vil i gjennomsnitt bytte jobb 10-12 ganger i løpet av karrieren sin, og skillet mellom utdanning og jobb vil som følger bli mindre og mindre, sier utdanningsekspert og gründer av læringsplattformen EdCAST, Karl Mehta.

(Møt Karl Mehta under Innovasjonsdagen 2018. InnoMag opplyser om at vi er mediepartner av konferansen.)

Tradisjonelt har man utdannet seg for så å videreføre det man har lært, inn i arbeidslivet. Det vil ikke lenger være tilfellet i fremtiden, skal vi tro Karl Mehta.

–  Studier viser at man ikke lenger er ferdigutdannet når man forlater skolebenken. De viser snarere tvert i mot – at man fortsatt trenger mye trening når man har gått ut i jobb. Typen arbeid som vi finner i dag, vil kreve kontinuelig læring, sa han under World Learning Summit på Litteraturhuset i Oslo.

Fra universitet til velværesenter

Han mener få av oss vil ta en universitetsutdanning i fremtiden.

– Det lange utdanningsløpet kommer til å forsvinne. Det er et gode fra fortiden. Utdanning vil være drevet av premisset om å jobbe bakover. Det vil si at man ser på hva man trenger av arbeidsferdigheter på arbeidsplassen, for så å gå tilbake tl skolebenken og skaffe seg de ferdighetene. Man kommer til å lære akkurat det man trenger, fysisk eller digitalt. Det er som å kjøre bil. Du kjører, fyller bensin, kjører og fyller bensin.

–  I USA, bortsett fra toppuniversitetene, ser vi nå at flere og flere universiteter stenger fordi folk ikke lenger har tid eller penger til å investere i utdanning som kanskje er utdatert når man går ut av skolen. Eiendommen er som regel verdt mer enn businessen, så det vi ser, er at andre aktører har begynt å kjøpe opp disse universitetene for så å gjøre det om til for eksempel et velværssenter.

Karl Mehta under årets World Learning Summit.

Han peker på Google, en av verdens mest ettertraktede arbeidsplasser, som et eksempel på at arbeidsgivere har begynt å legge mindre og mindre vekt på hvorvidt deres fremtidige arbeidstaker har en universitetsutdanning eller ei.

– Google ville bare ha folk fra toppuniversiteter før. De siste årene derimot, har de gått i fullstendig motsatt retning. De blåser i om man i det hele tatt har en utdanning. Det er ferdighetene som teller.

12-14 karrierer i løpet av livet

Det spås at hele 7 millioner jobber vil være borte innen 2020 grunnet automasjon. En studie utarbeidet av Steffan Fölster, direktør for Reforminstitutet på vegne av NHO, har Norge mistet mellom 7-9 % jobber i tidsperioden 2009-2014 som følge av automatiseringen. Fortsetter denne utviklingen vil 1 av 3 jobber være automatisert innen 20 år, mener han.

– Det er essensielt at man får utdannet disse menneskene til å gjøre annet arbeid så de ikke blir en belastning for samfunnet. Og klokka tikker, advarer Mehta.

– Millennials vil ha 12-14 karrierer i løpet av sin levetid. Mange kommer til å skifte jobb hver 14 måneder – noen ganger i et helt annet felt enn de har jobbet i tidligere. De trenger trening og læring. Hvis arbeidsplassen ikke tilbyr trening på jobb, så vil de slite.

Han peker også på gapet mellom kunstig intelligens og menneskelig inntelligens som bare vil bli større og større.

– Når det kommer til menneskets kapasitet til å forstå og tilpasse seg de nye teknologiene til nivået vi ønsker å bruke de, er vi på bakbeina.

Det er forøvrig ikke bare Mehta som frykter utviklingen av kunstig intelligens. Både Tesla- og SpaceX-gründeren Elon Musk, Microsofts Bill Gates og Apples Steve Wosniac har alle uttrykket sin bekymring knyttet til kunstig intelligens.

– Maksinene kan ende med å kontrollere oss og ikke omvendt. Vi må lære raskere og smartere. Vi må fylle gapet, sa Mehta.