FNs klimapanel er sikrere enn noen gang tidligere: Vi kan ikke fortsette å slippe ut klimagasser slik vi gjør i dag uten at dette resulterer i ytterligere klimaendringer med katastrofale resultater. Men selv med en drastisk kursendring kommer vi ikke utenom at vi også må tilpasse oss et endret klima. I rapporten ”Adaptation to a changing climate”, som ble gitt ut i år, presenterer vi vår tilnærming til klimaendringene, utfordringer som næringsliv og lokalsamfunn vil stå overfor, samt noen eksempler som illustrerer behovet for tilpasning innen ulike industrier. Den er en del av en serie temarapporter vi publiserte i forbindelse med vårt 150 års jubileum, som fokuserer på ulike strategiske temaer i tråd med DNV GL’s visjon om en trygg og bærekraftig fremtid.
(Denne posten er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL.)
De siste årene har vi sett en økning i flom, tørke, ekstremvær og andre symptomer på klimaendringer, noe som går utover både næringsliv og lokalsamfunn over hele verden, fra Nepal til New York. For Norge vil de største klimaendringene være relatert til ekstremvær, noe den katastrofale flommen vi opplevde i oktober viste tydelig. På en global skala vil klimaendringer medføre enda mer dramatiske utfordringer, ikke bare innen matproduksjon og tilgang til rent vann, men også innen industri både on- og offshore, i tillegg til infrastruktur som veier, bygninger og kraftnettet som vi alle er avhengige av.
Enormt behov for innovasjon
For å hjelpe oss med å håndtere disse klimaendringene vil det derfor være et enormt behov for innovasjon, i tillegg til et stort behov for samfunnstilpasninger. Heldigvis gjøres det store fremskritt innen utviklingen av klimamodeller, og disse kan brukes av investorer og beslutningstakere for å håndtere den økte risikoen som klimaendringene vil påføre deres eiendeler. På grunnlag av framskrivningene kan man best forstå konsekvensene av klimaendringene, hvilke sårbarheter man har, samt identifisere kostnadseffektive tiltak som må iverksettes.
Fire fokusområder
Vi har studert hvordan en risiko-basert tilnærming til klimaendringer og ekstremvær kan innarbeides i eksisterende verktøy for beslutningsstøtte. I vår rapport ’Adaptation to a changing climate’, presenterer vi flere studier som viser at endringene i klimaet de neste tiårene krever tilpasninger i så ulike områder som tankskip, olje og gassplattformer, Panamakanalen, og den elektriske infrastrukturen i New York.
Når vi ser på tvers av industri og geografi, ser vi fire områder vi må fokusere på. Vi må se risikoer og løsninger på tvers av systemgrenser; vi må kalkulere risiko og usikkerhet for å få best kost-nytte av investeringene våre; vi må se hvor vi er sårbare og så bygge et tilpasningsdyktig samfunn og næringsliv, og; vi må samarbeide på tvers av sektorer.
Kritisk faktor
Klimaendringene skaper et bredt og sammensatt risikobilde, men ved å tilpasse vår infrastruktur og våre lokalsamfunn, kan vi også gjøre dem bedre forberedt på en fremtid med mer usikkerhet og større svingninger. Klimatilpasning vil være en kritisk faktor for å navigere veien mot en sikker og bærekraftig fremtid med minimalt tap av liv, eiendom og miljø.
Denne rapporten er en del av en serie temarapporter. De andre temaene er en sikker og bærekraftig fremtid, arktis, skipsindustri, elektrifisering og teknologiutvikling.
(Denne posten er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL.)