Elektrisiteten har allerede revolusjonert vareproduksjon, transportsektoren og gitt lys og varme til våre hjem – og dens viktighet i samfunnet vil bare øke fremover. Vi ser nå stadig flere teknologier som kan gi oss enda smartere, renere, mer kostnadseffektiv og stabil energi i årene fremover.
Flytende vindkraft kan for eksempel gi oss utslippsfri energi i stor skala innen noen få år, smart-grid teknologier vil gi husholdninger og lokalsamfunn mer effektiv og lokalprodusert energi allerede nå, og et stort kraftnett knytter sammen og balanserer de ulike energikildene på tvers av Europa, så vel som Japan.
I rapporten “Electrifying the future“, som ble gitt ut i år, tar vi for oss hvordan disse teknologiene kan gi oss renere energi i generasjoner fremover. Den er en del av en serie temarapporter vi publiserte i forbindelse med vårt 150 års jubileum, som fokuserer på ulike strategiske temaer innenfor DNV GL’s visjon om en trygg og bærekraftig fremtid.
(Denne posten er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL.)
Elektrisitetsprodusenter og distributører står overfor store omveltninger. EON meddelte nylig at de vil selge unna all sin fossile kraftproduksjon og i stedet satse på fornybar energi og forvaltning av kraftnettet. Dette er nok et signal om at det vil være store endringer i hvordan elektrisitet produseres og forbrukes i årene fremover.
I rapporten ”Electrifying the future”, har vi sett nærmere på hvordan Europa og Japan, to regioner som står foran store avgjørelser om hvordan de skal dekke energibehovet sitt fremover, kan nå sine uttalte mål om å redusere både karbonutslipp og kostnader. Flere eksisterende og fremvoksende teknologier kan spille en viktig rolle, og vi har vurdert et utvalg alternativer, inkludert konvensjonell strømproduksjon og fornybar kraft, og fokusert spesielt på flytende vindkraft offshore og smart-grid teknologi.
En av de begrensende faktorene er tilgang på areal. Mange av de mest befolkede landområdene er kystnære strøk med dype sjøer der flytende vindkraft kan være det eneste gode alternativet. Vi har sett på hvordan flytende vindkraft kan bli konkurransedyktig og produsere kraft – både innen spesialiserte bruksområder som offshore olje og gassproduksjon – men etter hvert også i stor skala til storbyer rundt om i verden.
I tillegg har vi sett på bruk av smart-teknologi i hus og hjem, blant annet i et demonstrasjonsprosjekt i Nederland der 40 husholdninger deltar i verdens første komplette smart-grid. Nabolaget er fullt utstyrt med målere, husholdningsapparater, fornybare og lokale energikilder som kan kommunisere seg imellom og med omverdenen. Det gjør at nabolaget blant annet har mulighet til å kjøpe og selge energi i markedet – en stor omveltning for dette samfunnets forhold til sitt eget energiforbruk.
Norge har også mulighet til å vært en del av disse endringene. Det tyske markedet har gitt den norske solcelleindustrien mye drahjelp og Norge er et av de første markedene der bilprodusentene lanserer sine elbiler. I slike omveltninger er det store muligheter for innovasjon også for norske aktører, og sammen må vi legge til rette for at de kan lykkes.
Denne rapporten er en del av en serie temarapporter. De andre temaene er en sikker og bærekraftig fremtid, klima, skipisindustri, arktis, elektrifisering og teknologiutvikling.
(Illustrasjonsbildet er fra en Tesla-coil.)
(Denne posten er en del av en temaseksjon 3in.no presenterer på vegne av DNV GL.)