…og du har sannsynligvis ikke hørt om mange av dem.
MITs Technology Review har i flere år kåret verdens 50 “smarteste selskaper”. Slike lister pleier å domineres av velkjente selskaper som Apple, Google, Samsung og Amazon.
Fjorårets liste fulgte også ganske godt denne formelen, der undertegnede kjente godt til åtte av de 10 topp-selskapene. (Unntaket er Illumina og Third Rock Venture.)
Årets liste er imidlertid en langt hardere nøtt. Her er kun kjente vestlige merkenavn med på listen, mens to andre er kjent for de som følger litt med på det kinesiske markedet. For ordens skyld:
• Tesla – topper årets liste etter å ha startet jobben med å anvende sin batteriteknologi også i boligmarkedet. Investerer 5 milliarder dollar i en gigantisk batterifabrikk i Nevada.
• Xiaomi – Kinas svar på Steve Jobs, Lei Jun, har bygd opp en gigantisk mobilprodusent som på kort tid har vokst til å være verdens tredje største, blant annet som følge av å være den mest solgte telefonen i Kina. Selskapet er plassert på andreplass.
• Ali Baba – verdens største netthandler, hvorav halvparten av transaksjonene skjer gjennom deres egen betalingsløsning Alipay. Hentet ifjor inn 25 milliarder dollar i verdens største børsnotering. Innehar fjerdeplassen.
• Netflix – har som kjent begynt å produsere eget innhold, som tilsammen bidro til 31 Emmy-nominasjoner i 2014. Selskapet har også begynt å inngå distribusjonsavtaler med kabelselskaper. Det holder til en tiendeplass.
Disse bør du merke deg
Altså utgjøres majoriteten av topp 10 av “ukjente” selskaper. Det samme mønsteret fortsetter nedover på listen.
For våre lesere – som er opptatt av å forstå hvordan verden endrer seg – er det trolig lurt å pusse brillene, og merke seg følgende selskaper:
• Illumina – toppet fjorårets liste, og ligger på tredjeplass i år. Selskapet selger den mest populære verktøyet for kartlegging av gener, og dets maskiner står bak kartleggingen av 90 prosent av alle kartlagte DNA-data. Prisen er nå falt til 1.000 dollar per DNA-genom, og Illumnia anslår at kartleggingen av DNA vil dobles hver 12 måned. I 2014 ble det kartlagt nærmere en kvart million DNA-genomer.
• Counsyl – selger billige DNA-tester som lar vordende foreldre identifisere risiko for å få syke barn, før de unnfanges. WHO oppgir at 1 av 100 barn fødes med en sykdom forårsaket av ett enkelt gen.
• SunEdison – utvikler fornybar energiprodukter som skal gi elektrisitet i utviklingsland. Per i dag er 1,1 milliarder mennesker uten elektrisitet. India vil for eksempel 30-doble sin solenergi-kapasitet innen 2020.
• Tencent – Kinas mest brukte internettjenesteportal har over en halv milliard brukere via meldingstjenesten Wechat. I 2014 investerte selskapet i nærmere 40 oppstartselskaper innenfor et bredt spekter av felter.
• Juno Terapeutics – tester kreftbehandling som utnytter personens eget immunforsvar. Hentet inn hele 304 millioner dollar i tidenes største biotech-børsnotering i 2014.
• Solar City – har fått 177.000 amerikanere til å leie solcellepanaler, og planlegger å ta i bruk Teslas nye hjemmebatteri. Tesla-sjef er styreformann i selskapet, og også fetter til SolarCity-sjef Lyndon Rive.
På de neste plassene følger stamcelle-selskapet Ovascience, Google med sitt ballong-mobilnett, Amazon med robotiserte utshippingssentre, Alivecor med hjerteovervåker til Iphone, Gilead sciences med en pille mot hepatitt C.
Du kan lese om flere spennende selskaper MIT Technology Review. Hvor mange av dem kjenner du til?