Prins William syklet seg gjennom kjente trakter fra universitetstiden på St. Andrews, og Hertuginne Kate fikk prøve skrivebrettet Remarkable da Kronprinsparet viste frem noen av Norges fremste gründerselskaper.
-At et møte med norske gründere er et av få programpunkter på dette besøket sier noe om at norsk oppstartmiljø er i sterk vekst og blir lagt merke til i utlandet. Storbritannia er en av Norges viktigste handelspartnere, og London er en viktig hub for norske selskaper som satser globalt. Vi er stolte av å kunne bidra til dette arrangementet og løfte frem gründere som Norge har all grunn til å være svært stolte av, sier direktør for Innovasjon Norge i London, Hilde Hukkelberg i en pressemelding.
En fersk undersøkelse fra Startup Europe Monitor slår fast at Norge har hatt Europas største økning i antall vekstselskaper med en økning på 44 prosent.
-Dette besøket kunne ikke skjedd for fem år siden. Norge har nå fått et helt lag av internasjonale vekstselskaper, og sannsynligheten for å lykkes på høyt nivå øker når ressurssterke personer med oppstart- og veksterfaring forblir i økosystemet. Det har skapt en ny dynamikk, sier gründer av innovasjonshuset Mesh, Anders Mjåset.
Norge utmerker seg innenfor helseteknologi
Fem av Norges fremste oppstartbedrifter viste frem sine produkter for de kongelige gjestene og gründere, investorer og andre aktører i det norske oppstartmiljøet på Mesh i ettermiddag. Deriblant Motitech fra Bergen, som har utviklet et videokonsept som skal motivere eldre til økt fysisk aktivitet. Ved hjelp av en stasjonær sykkel, levende bilder og lyd kan brukere sitte i dagligstuen på et sykehjem og ta en sykkeltur i kjente omgivelser.
-Nå satser vi i det britiske markedet, så det er klart at det er gøy med denne type oppmerksomhet. Vi er stolte av å ha utviklet en løsning som har en positiv effekt på eldre, og som bidrar til bedre mobilitet, færre fallulykker, økt matlyst og trivsel, spesielt hos personer med demens, sier direktør i Motitech Jon Ingar Kjenes.
-Helseteknologi er et av områdene Norge utmerker seg på, og et besøk som dette kan bidra til å understreke den posisjonen, forklarer Pål T. Næss, direktør for Gründere og oppstartbedrifter i Innovasjon Norge. Han roser også det norske kronprinsparet for deres engasjement. -De er fantastiske ambassadører for norske selskaper og gründere, og de har opparbeidet seg god kjennskap til oppstartmiljøet.
Fikk en smak av det uformelle gründermiljøet
Etter å ha blitt presentert for Motitech, skrivebrettet Remarkable, sjakkappen Play Magnus og No Isolation, en robot som gjør det mulig for langtidssykebarn å delta i skolehverdagen, ble de kongelige og øvrige gjester utfordret til å spille Kahoot av spillets medgründer, Johan Brand. Appen gjør det mulig å arrangere interaktive spørreundersøkelser via mobilen, og deltakerne fikk spørsmål om norsk næringsliv, kultur og innovasjon.
Hertug- og kronprinsparet tok seg god tid til å snakke med gjestene som var tilstede, og viste stor interesse for de norske bedriftene og løsningene de presenterte. DJ Natalie Barbin spilte musikk, den tidligere Ylajali-kokken Oscar Tassinari serverte skandinavisk fingermat, og de kongelige fikk en smak av det uformelle gründermiljøet.
-Gründermiljøet i Oslo er innovativt, uformelt og inkluderende, og det var akkurat den stemningen vi ville at de kongelige skulle få en smak av. Det er mye som skjer framover, for oss i Mesh og Founders House blir det lansering av nytt selskap og innovasjonshus om et par uker. Det gleder vi oss til å fortelle mer om, sier Anders Mjåset.