Hva har undervisning, lakselus og gjødsel til felles?. Vel, det er alle områder som disse tre gründerne ønsker å innovere. Snart vil én av dem kunne kalle seg årets kvinnelige gründer 2018.
Årets pris går til en kvinnelig norsk teknologigründer som satser internasjonalt og jobber mot ett eller flere av FNs bærekraftmål.
-FNs bærekraftmål representerer 17 felles utfordringer som verden må jobbe mot for å sikre et bærekraftig og likestilt samfunn. Disse utfordringene utgjør også store forretningsmuligheter som vi tror vi at kvinnelige norske teknologigründere har kompetansen og ressursene for å levere på, sier adm. direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth i en pressemelding.
Det er fortsatt kun cirka én prosent av Norges teknologigründere som er kvinner, og et mindretall som satser internasjonalt.
– Vi håper prisen kan inspirere og utfordre andre kvinnelige techgründere til å heve blikket og ta med sine løsninger ut i nye markeder, sier Traaseth.
I fjor var det Nuria Espallargas, kvinnen bak selskapet Seram Coatings AS, som stakk av med seieren. Onsdag kunne Dagens Næringsliv røpe hvem som ligger ann til å bli hennes etterfølger.
Dette er de tre finalistene som kjemper om årets tittel:
Karoline Sjødal Olsen i Blue Lice: Selskapet som ble stiftet under X2 Labs akseleratorprogrammet «Morgendagens Havbruk» i mars i fjor, har utviklet et et preventivt og bærekraftig felle-system som tar lakselus på et tidlig stadium. Stavanger-bedriften deltok i kampen om Strawberry-millionen til Petter Stordalen og stakk, samme med Bikefinder, av med seieren bare måneder etter oppstarten.
Grete Sønsteby i N2 Applied: Oppstartsselskapet N2 Applied har som mål at landbruket skal klare å kvitte seg med stempelet som klimaversting ved å gjøre «gull» av kumøkk. Bedriften har gjort om en gård i Svene til et høyteknologisk laboratorium for å utvikle det som skal gi bønder større avlinger og lavere kostnad på gjødsel. Kort fortalt har N2 Applied benyttet seg av den kjente Birkeland-teknologien som ble utviklet da Hydro ble etablert i 1905. Teknologien kan bli benyttet til mye, men for N2 Applied implementeres den i en plasmareaktor som skal tilføre nitrogen i husdyrmøkk.
Marit Linnebo Olderheim i Leap Learning: Den sosiale startupen Leap Learning, tidligere Alphabet King, ønsker å bekjempe fattigdom gjennom å gjøre lese-skrive og regne-undervisning tilgjengelig for de som trenger det aller mest. Selskapet var en av mottakerne av Innovasjon Norges Visjon 2030-midler som gis til selskaper med planer om å fremme fattigdomsreduksjon i land som mottar norsk bistand.
Vinneren blir kåret 7. mars i gründerstaten New York. InnoMag følger saken.