Lider Norge av velstandsapati? Er Operas suksess kun et “freak of nature”? Eller bør det rett og slett være så vanskelig å lykkes som gründer? Delta i diskusjonen.
Norge har det siste tiåret mislykkes med å fostre milliard-dollar-selskaper, viste en svensk undersøkelse nylig. Sverige ligger derimot i verdenstoppen med fem slike suksesser.
På vår Linkedin-gruppe går diskusjonen friskt om tilstanden til det norske oppstartsmiljøet. Her er noen utdrag fra diskusjonen:
“Finansieringen er nevnt og det er åpenbart at det politiske spillet hvor resultatet er en fastlåst «ingenting blir gjort» posisjon må løses opp slik at innovative miljøer kan få tilgang til noe kapital eller i det minste få redusert de skattemessige ulempene man påføres som etablerer. Jeg kaller handlingslammelsen for “velstandsapati” og politikerne er fullstendig lammet av sykdommen”
– Kay Seljeseth gir Norge en klar diagnose.
“tankevekkende graphic om kampen om globalt lederskap. Som å se en ping pong match mellom Silicon Valley og China – avbrutt av et par tiebreaks fra Europa (Stockholm). Og som nevnt Norge ikke påmeldt ”
– Terje Sand beskriver resultatene i den svenske undersøkelsen.
“Det er MANGE som har startet opp i Norge med støtte fra IN, som du i dag kan finne på NAV. Mennesker som har gått fra å være iderike ressurspersoner til å bli gjeldsslaver til staten. Mens resten av verden er opptatt av at gründer skal kunne gå konkurs og være i null innen et år eller to, går Norge den motsatte veien. EU har til og med oppmuntret sine medlemmer til å sørge for at en konkurs ikke skal være en permanent stopper for gründere (siden de fleste som lykkes går konkurs mins en gang først).”
– Alf B. Dagsvold som i diskusjonstråden viser hvordan hele Innovasjon Norge-støtten kan forsvinne i skatter og statlig pålagte kostnader.
“Opera er vel det man kan kalle “freak of nature” her i landet? Siden grunnlaget for selskapet ble betalt av skattepenger gjennom flere års utvikling hos Telenor på Kjeller, er det jo heller en dokumentasjon på at det er mulig å få til noe i Norge, dersom det finnes midler i tidlig fase”….”Problemet med norske investorer generelt er at de forventer at oppstartene skal være ferdig kommersialisert før de går inn. Dette er noe som krever kontakter, kunnskaper og ikke minst masse kapital”.
– Alf B. Dagsvold om hvorfor det Norges største IT-selskaper er resultat av statlig eierskap/kunder eller fusjoner.
“Det er ikke så dystert som vi skal ha det til altså, selv om vi ikke har skapt et nytt mrd $ selskap i løpet av det siste 10 året. Men Algeta gjorde nettopp en $2.9B Exit”
– Maja Adriaensen peker på at det spirer mye i det norske oppstartlandskapet.
“De fleste vellykkede selskap blir startet i miljøer som har midler utenfor statlige etablererordninger. Dette er i hovedsak forskningsmiljøer.
At det ikke kommer i gang noe utenfor disse miljøene er fordi det ikke finnes midler og verktøy (i allefall ikke før de har emigrert til land som har slike ordninger).”
– Alf B. Dagsvold
“ikke alle gründere sitter med inntrykket av Innovasjon Norge som beskrives over. Flere i TINC-kullet (Innovasjon Norges utplasseringsprogram til internasjonale innovasjonshuber red.anm) her har opplevd sin kunderådgiver som en reell rådgiver som vil at bedriften skal lykkes og ikke gammeldags saksbehandler med mistro til søkeren slik noen antyder over.
Dessuten synes jeg det skjer mange spennende ting i oppstartsmiljøet i Norge; Maja representerer Startup Weekend, Mesh der jeg sitter til daglig er et annet eksempel – sammen med flere andre tilsvarende steder som f.eks. Startuplab. Og man skal vel ikke glemme at det SKAL være vanskelig både å få investorer og lykkes som gründer.”
– Sondre Bjørnebekk er fornøyd med Innovasjon Norge og norske oppstartsmiljøer.
“Det er svært få mennesker innenfor gründermiljøene eller de offentlige instansene i Norge som har fingerspissprofesjonaliteten på kommersialiseringssiden i det man skal ut av Norge. Jeg har måttet søke andre steder og det er helt greit, men samtidig mener jeg at det er en svakhet eller et manglende ledd i økosystemet for spesielt nye gründere.
Vi kommer til å dele litt mer av våre erfaringer på reisen ut av Norge som norsk etablering og hvilke praktiske problemer vi støter på underveis som en leverandør av fjernleverbare tjenester (tech). Og kanskje det er til god hjelp for de som sitter med nøyaktig de samme utfordringene, senere. Så hvor legger vi lista fremover, er det vi gjør og har bra nok?”
– Linda Firveld savner sterkere kompetanse på internasjonal kommersialisering i Norge.
Gå inn på vår Linkedin-gruppe og delta i diskusjonen om tilstanden til det norske oppstartsmiljøet.