Norge er fortsatt dominert av olje og maritim. Men nå får de konkurranse fra Edtech og Healthtech.
Norsk næringsliv består litt forenklet i stor grad av olje, fisk og maritim sektor. Det gjenspeiler seg også i hvilke næringsklynger som Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Siva plukker ut.
Av de sju nye klyngene som ble plukket ut fredag, tilhører olje- og gass-sektoren, to fiskenæringen og en stammer fra tradisjonell prosessindustri.
Unntakene er to nye klynger som Innovasjon Norges omstillingssjef Mona Skaret håper kan være blant de norske fremtidsnæringene:
– Healthtech: Arena-klyngen Oslo Medtech har de siste årene bygd opp et solid nettverk av bedrifter i Oslo-området, og samtidig jobbet aktivt med å bygge internasjonale relasjoner. Klyngen er nå utnevnt som NCE (national centre of expertise) og døpes om til NCE Health technology.
– Edtech: IKT-Norge og Startuplab har gått i bresjen for å utvikle en ny globalt orientert Edtech-næring basert på nye suksesser som Kahoot, Wevideo og Creaza. Totalt står et 20-talls Edtech-bedrifter bak satsingen. Klyngen ble utnevnt som en del av Arena-programmet, som handler om profesjonalisering og etablering av nettverk.
De to fikk overrakt diplom som beviser utnevnelsen av næringsminister Monica Mæland og kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
– Dette er næringer som er i oppbygningen, men som har store globale ambisjoner, poengterer Skaret.
Hun mener et viktig poeng med de nye klyngene er at de gir økt påvirkning inn mot forsknings og utdanningsmiljøer, noe som igjen skaper ringvirkninger tilbake til bedriftene.
– Edtech-klyngen er annerledes enn mange andre Arena-klynger, fordi de allerede har en internasjonal posisjon. Men de trenger å bygge et nettverk i Norge og å få etablert tettere koblinger mot for eksempel forskning, sier Skaret.
Ikke et vondt ord om noen av de andre klyngevinnerne, men #Edtech er den eneste ny-bransje rep. Kan skje på 3-4 år! pic.twitter.com/U8bWbmHHQB
— Bård Stranheim (@innobaard) June 12, 2015
25 søkere
Tidligere i år ble det sendt inn 45 skisser fra aktører som ønsket å oppnå klyngestatus. Av disse var det 25 aktører som søkte.
Innovasjon Norges omstillingssjef Mona Skaret forteller at det var en enda tøffere jobb denne gangen enn tidligere å plukke ut vinnerne, noe som ga ekstra lange møter tidligere denne uken for å plukke ut de heldige vinnerne.
Med de sju nye klyngene, finnes det tilsammen 39 klynger i Norge.
Tre gullnæringer
Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth er opptatt av at Norge skal utvikle nye gullnæringer.
Norge har i dag tre slike næringer, hvorav bergensbaserte GCE Subsea først rykket opp nå. Klyngen har som mål å utvikle verdensledende norsk undervannsteknologi til bruk på nye områder og i nye næringer.
De tre gullnæringene utgjøres dermed av:
• GCE Blue maritime – maritim klynge på nordmøre bestående av 210 bedrifter som designer, bygger, utruster og opererer avanserte fartøy for den oljebaserte industrien globalt. Målet er innen 10 år å annerkjennes som verdens ledende og mest innovative kunnskaps- og kompetanseklynge.
• GCE Subsea (NY) – klynge med 100-talls bedrifter med fokus på installasjon, drift og vedlikehold av undervannsintallasjoner. Er et av verdens sterkeste fagmiljøer på området og med mål om å utnytte kompetansen på nye områder og i nye næringer.
• GCE NODE – klyngen på Sørlandet har 60 partnere som utvikler og leverer teknologi og systemer for offshore drilling og plattformoperasjoner.
Her er de nye næringsklyngene:
Global Centres of Expertise (GCE): www.gceclusters.no
GCE Subsea består omfatter en rekke bedrifter i Bergens-regionen med tyngdepunkt innen undervannsinstallasjoner, drift og vedlikehold av subsea produksjonssystemer. Gjennom mange års klyngesamarbeid er det etablert et meget sterkt fundament for videre posisjonering av norsk subsea kompetanse og teknologi internasjonalt. Med GCE-satsingen tar klyngen også mål av seg til å omstille og anvende verdensledende undervannsteknologi og -kompetanse på helt nye områder som havvind, offshore havbruk og mineralutvinning.
Norwegian Centres of Expertise (NCE): www.nceclusters.no
Health Technology er tidligere kjent under navnet Oslo Medtech, og representerer en ung og fremvoksende næring med stort potensial. Klyngen har et stort antall deltakerbedrifter med tyngdepunkt i Oslo-regionen. Klyngen har utviklet gode relasjoner til ledende fagmiljøer internasjonalt, og kan vise til svært gode resultater når det gjelder kommersialisering og vekst hos bedriftene i klyngen.
Seafood Innovation Cluster består av bedrifter på Vestlandet og har blant deltakelse noen av de største selskapene innenfor sjømatsektoren og toneangivende forsknings- og utdanningsmiljøer. Disse aktørene skal styrke hverandre og den globale markedsposisjonen til norsk sjømat. Viktige aktiviteter i klyngesamarbeidet vil være å forsterke bærekraften i sjømatproduksjonen, utvikle metoder for sykdomskontroll, forbedre fôrkvalitet og foring og bidra til økt matsikkerhet.
NCE Eyde er en klynge som samler prosessindustribedrifter på Sørlandet. Medlemmene produserer spesialiserte produkter til verdensmarkedet, og er eid av noen av verdens største globale konserner. Et viktig formål med klyngesamarbeidet er å utvikle mer bærekraftige løsninger som skal komme framtidens generasjoner til gode. Energieffektiv produksjon, miljørettet teknologi, samt lokale resirkulerings- og rensetiltak er viktige arbeidsområder.
Arena: www.arenaclusters.no
Arena Innovasjon Torskefisk samler hele verdikjeden innen fangst, foredling og markedsføring av torsk. Deltakerbedriftene inkluderer rederier, verft, leverandører av tjenester og utstyr, kunnskapsaktører og andre samarbeidspartnere i Lofoten og Vesterålen. Målet er økt lønnsomhet gjennom forpliktende samarbeid mellom bedrifter og forsknings- og innovasjonspartnere. Sesongforlengelse, sterkere satsing på kvalitet og merkevarebygging er viktige elementer i samarbeidet.
Arena olje- og gassklynge Helgeland har base i Mo i Rana og har gjennom flere år satset bevisst på å utvikle seg som leverandør til olje- og gassmarkedet. Bedriftene i denne klyngen utgjør i sum et industrielt tyngdpunkt Nord-Norge i forhold til petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen i nord. Klyngen har allerede et vel etablert samarbeid med regionale kunnskapsinstitusjoner.
Oslo Ed Tech Cluster består av en rekke små bedrifter innen lærings- og spillteknologi med base i Oslo-området. De ønsker å bruke klyngesamarbeid som et strategisk redskap for å vokse internasjonalt og bygge opp en helt ny næring i Norge. Oslo Ed Tech Cluster har tatt mål av seg til å lykkes i et raskt ekspanderende marked og være med å endre måten undervisning og læring
FAKTA OM KLYNGEPROGRAMMET
• Norwegian Innovation Clusters (NIC) skal legge til rette for, utløse og forsterke samarbeidsbaserte utviklingsaktiviteter gjennom ulike regionale næringsklynger.
• Programmet er et tilbud til organiserte grupperinger av bedrifter, kunnskapsinstitusjoner og andre utviklingsaktører som representer klynger med forutsetninger for økt verdiskaping basert på innovasjonssamarbeid. I dag deltar 39 klynger spredt over hele landet i programmet.
• Klyngeprogrammet tilbyr en kombinasjon av finansiell støtte og faglige tjenester til deltakerne innenfor tre programnivå:
o Arena: nyetablerte og/eller umodne klyngeinitiativ, med en organisasjon, strategisk plattform og et ressursgrunnlag som gir et godt potensial for videre utvikling.
o Norwegian Centres of Expertise (NCE): modne klyngeinitiativ med veletablert nasjonal posisjon og videre nasjonalt og internasjonalt vekstpotensial.
o Global Centres of Expertise (GCE): modne klyngeinitiativ, med en veletablert posisjon innenfor globale verdikjeder.
• Norwegian Innovation Clusters eies og drives i fellesskap av Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet.
• Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal og moderniseringsdepartementet finansierer programmet. Det er i 2015 avsatt i alt 137 millioner kroner til Norwegian Innovation Clusters-programmet.