SAP, Telefonica og Virgin var bedriftene som ble kåret til de mest startup-vennlige det siste året.
Prisutdelingen som kårer hvilke europeiske firmaer som har gjort mest for å samarbeide med startups i 2016, er en del av Europakommisjonens Startup Europe Partnership-initiativ, og ble presentert under et event i Brussel.
Den portugisiske EU-kommisjonæren Carlos Moedas er klar i talen når det kommer til behovet for denne typen samarbeid:
– Vi er nødt til å maksimere potensialet i å knytte etablerte firmaer og oppstartbedrifter til hverandre rundt omkring i Europa, sier han, og fortsetter:
– Jo flere startups som kan få tilgang til uvurderlige ressurser og markedsinnsikt, jo mer kan de etablerte firmaene dra fordel av de spennende nye innovasjonene fra våre mest talentfulle innovatører. Det er et vinn-vinn-scenario, og det vi ønsker å oppnå med det Europeiske Innovasjonsrådet.
SAP, Telefonica og Virgin best
Det Europeiske Innovasjonsrådet lanserte for en tid siden en pilotfase, der innovative små og mellomstore bedrifter mottar økonomisk støtte, samt mentoring og coaching fra erfarne aktører.
SAP, Telefonica og Virgin var bedriftene som ble kåret til de mest startup-vennlige det siste året. I tillegg ble det offentliggjort en liste over tolv firmaer som har blitt tildelt tittelen «corporate startup stars», mens 24 har blitt anerkjent som «open innovation challengers». Disse to gruppene utgjør i følge arrangøren de beste eksemplene på open innovation i Europa.
– Ønsker å vise frem rollemodellene
Samtidig med prisutdelingen ble det offentliggjort en forskningsrapport der man har sett nærmere på hvilke tiltak som er tatt i bruk av de trettiseks selskapene i de to gruppene. Her går det blant annet frem at:
- 52% av selskapene drifter sin egen akselerator, som i gjennomsnitt rommer nitten startups. 32% av bedriftene som ikke har sin egen akselerator deltar i akseleratorer som driftes av en tredjepart.
- 87% gjennomførte anskaffelser fra startups eller scaleups i løpet av 2016, og samarbeidet kommersielt med gjennomsnittlig ti slike bedrifter hver.
- 71% investerte aktivt i startups.
- 84% hadde, per desember 2016, en dedikert open innovation-avdeling.
– Vi mener at organisasjonene som gjør dette bra bør anerkjennes som pionerer, og håper at de inspirerer andre til å følge i deres fotspor. SEP Europes Corporate Startup Stars søker å vise frem de beste eksemplene og rollemodellene for hvordan samarbeid mellom etablerte bedrifter og startups kan være gunstig for begge parter, sa Alberto Onetti, styreformann i medarrangør Mind the Bridge.
– To av tre nye jobber bør komme i privat sektor
På talerstolen under NHOs årskonferanse denne uka ble behovet for å skape nye jobber for å opprettholde vårt nåværende nivå av velferd gjentatt av flere av innleggsholderne. NHO-president Arvid Moss fremholdt også at det ikke er likegyldig hvor disse jobbene skapes – to av tre nye jobber bør komme i den lønnsomme private sektoren.
– Tallet to av tre må dere huske. Det bør være den nye handlingsregelen for Norge, sa Moss.
Under Arendalsuka i fjor hevdet BI-professor Torger Reve at oppstartbedrifter står for mesteparten av jobbene i privat sektor. Uttalelsen var basert på denne forskningsrapporten, som viser at to av tre nye arbeidsplasser i privat sektor mellom 2003 og 2014 ble skapt av nye bedrifter.
Skal man nå målsetningen fra perspektivmeldingen om en million nye jobber innen 2060, er samarbeid mellom nye og etablerte aktører et naturlig sted å satse, også her til lands.