Førstkommende torsdag 7. Januar, er det duket for årets NHO konferanse – ”Remix – det nye arbeidslivet”-  der spørsmål rundt delingsøkonomien vil stå i fokus.

Selv om delingsøkonomien allerede har fått rotfeste i norsk næringsliv, med selskaper som Uber og Airbnb, er det fortsatt store uenigheter rundt spørsmålet om hvordan man skal forene de nye forretningsmodellene med verdiene i den norske modellen.

På søndag 3. januar kom høyrepolitiker og blogger Heidi Nordby Lunde med et blogg-innlegg der hun går til sterk kritikk rundt ”myndighetenes tendens til å beskytte de mer tradisjonelle arbeidsplasser mot det nye og ukjente – og dermed hindrer innovasjon og  entreprenørskap.” LO-leder Gerd Krisitiansen frykter derimot – som sagt tidligere i høst til Dagens Næringsliv – et ”løsarbeidersamfunn” med sosial dumping, arbeidslivskriminalitet og svarte penger” om ikke delingsøkonomien blir møtt med kraftig regulering.

Mest i fokus i media den siste tiden har allikevel vært administrerende direktør i NHO- Kristin Skogen Lund – som provoserte både LO-sjefen og Norges Taxiforbund da hun tok med VG på Uber-tur.

– Jeg vet det vil kunne provosere mange, men jeg gjør det fordi jeg mener det er på tide å løfte debatten om Uber og delingsøkonomiens fremvekst. Det eneste som er helt sikkert er at den kommer og at man ikke kan stanse utviklingen, sa Kristin Skogen Lund til VG.

Det er midlertidig store uenigheter internt i NHO og det kan se ut som om Lund nå står mellom barken og veden, spesielt med tanken på Ubers nylige medlemskap i Abelia –  NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. På den andre siden kan nettopp Ubers medlemskap i Abelia bli et viktig incentiv i NHOs forsøk på å komme frem til en løsning hvor gamle og nye aktører kan leve ved siden av hverandre og bli enige om hvordan de skal forholde seg til både skatt, arbeidsforhold, ansvar og sikkerhet.

1 COMMENT

  1. […] Delingsøkonomien har skapt stor debatt de siste årene, etter at selskaper som Uber og AirBnB tok over store deler av taxien og hotellmarkedet uten å eie en eneste bil eller hotellrom. Dette har gjort at flere har mistet jobben, men også gitt rom for at flere og flere kan skape sin egen arbeidsplasser. Til tross for at uenigheter rundt regulering har utfordret strukturene i det organiserte arbeidslivet, stiller regjeringen seg positive til nye forretningsmodeller innen delingsøkonomien dersom regelverket for å sikre like konkurransevilkår i samme markeder for nye og gamle aktører blir oppdatert. 4. mars oppnevnte de derfor ett offentlig utvalg som skal utrede hvordan delingsøkonomien kan gi bidra til mer effektiv ressursbruk. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here