Innovatørens kjennemerke
Mantraet om dritten er fritt oversatt etter Astrid Lindgren sin fortelling om Brødrene Løvehjerte; ”Men da sa Jonatan at det var ting som måtte gjøres, selv om de var farlige, for ellers er jeg ikke noe menneske, bare en liten lort”. Det er ment som et livsmotto om at vi må tåle det vi får, og fortsette å kjempe uansett hvilke ørefiker livet måtte gi oss. Det følger ikke med hverken kart eller kompass. Vi må gå veien sjøl.
Jeg fikk en gave på Arendalsuka. En liten snerten Music Angel, en mini portabel høyttaler du kan ta med deg på hytta for å lytte til musikk på din mobiltelefon. Og vi fikk historien til mannen som har designet den.
Baard Johannessen bor i Arendal og er Music Angel-gründer, lakselus-killer og biolog. Han produserer og selger de populære høyttalerne Music Angel Friendz. Han har solgt over 1,5 millioner høyttalere siden starten sommeren 2011.
Baard Johannessen har nær 50 millioner kroner i banken etter eventyrlig suksess med salg av de små, fargerike høyttalerne.
Lakselus-killer
Nå bruker han «Englepenger» mot lakselus.
Han er villig til å risikere all kapitalen i kampen for sitt lakselus patent. Gründeren bruker pengene til å slåss mot oppdrettsnæringen, som ikke finner seg i at han har fått patent på en metode for bekjempelse av lakselus der man kombinerer eksisterende midler på en bestemt måte. Johannessen saksøkte oppdrettsselskapene fordi han mener at de brukte hans metode uten å betale for det. Oppfinnerens nye avlusingsmetode reddet deler av oppdrettsbransjen fra masseslakt i 2009. Nå har Statens legemiddelverk forbudt ham å snakke om metoden sin.
Nylig tapte Johannessen en rettsrunde mot flere oppdrettsselskaper .
David og Goliat
For tre tusen år siden på en slagmark i det gamle Palestina, felte en gjetergutt en mektig kriger med en stein og en slynge midt i solar plexus. Siden den gang har navnene på David og Goliat stått for kamper mellom underdogs og giganter. Davids seier var usannsynlig og mirakuløs. Han burde ikke ha vunnet. Eller burde han? Historien utfordrer oss på hvordan vi tenker om hindringer og ulemper, om størrelsesforhold og vår egen makt.
Når du får både staten og mektige oppdretts selskaper mot deg, kan det være lett å gi opp. Men englegründeren gir seg ikke og anker igjen. Det er beundringsverdig å sloss for sin sak på denne måten. For alt koster. Ikke bare penger, men tid, kraft og mot til å stå opp for noe en mener er urettferdig. Å våge å stå opp mot hele verden dersom en kjenner at en har rett , er Davids vei.
Just because the process hurts doesn’t mean the results won’t be beautiful
Forutsetningen for innovasjon er å feile. Å ikke gi seg når veggen kommer, når strømmen blir for sterk, når du trår feil ved stupet eller går tom for krefter midt i en motbakke. Folk som tråkker opp nye stier, er tvunget til å gå utenfor komfortsonen sin og gå på trynet. Det er innovasjonens krevende øvelse. For skal vi klare å skape noe nytt, må vi også endre det vi gjør og måten vi gjør ting på. Innovasjon i sin ytterste forstand representerer også destruksjon av det etablerte, av tradisjoner og kultur. Om å akseptere at noen må gå foran og tar modige og vanskelig valg, som stiller spørsmål til etablerte sannheter og maktstrukturer for å etablere nye.
Mental arkitektur
De virkelige ekte gründer historiene handler om å gå på trynet igjen og igjen, og om å ikke gi opp. Danskene definerer innovatører og serie gründere som Baard Johannessen for “overpræsterende”. Et menneske langt utenom det vanlige. En hybrid innovatør. Gründeren har flere saker han brenner for. Ett er et leselysprosjekt i Rwanda for 100.000 barn. Hensikten er å få foreldre til å sende sine barn til skolen for å få utdannelse. Prosjektet går ut på at barna tar med seg hjem batterier som blir fulladet når de er på skolen. Så må de tilbake på skolen for å få ladet dem opp igjen. Batteristrømmen skal brukes til leselys, men skal også kunne brukes til arbeidslys.
Så handler det altså om at du står oppreist – uansett.
“Learning to pick yourself up after going through shit is such an important thing no one ever teaches you.”
Bitten Schei
Mother Courage
Les også: http://www.3in.no/rusa-pa-sosialt-entreprenorskap/