Colonialmajoren som vant halve kongeriket!
En av Norges mest kjente entreprenører er uten tvil colonialmajor Odd Reitan som har skapt en av Norges største kommersielle suksesser – Rema 1000 kjeden. Reitangruppen sysselsetter i dag 34 000 mennesker og er blant Norges 10 største bedrifter.
Med bakgrunn som kjøpmann og dansebandmedlem (han var en del av Four Jets på 1960 tallet) oppdaget han tidlig verdien av å brenne for det man holder på med. I tillegg til å gi ut plater har han senere utgitt både steintavle og en bok med den underfundige tittelen «Hvis jeg var president» som tar for seg historien om Reitangruppen – og fortellingen om da Odd Reitan blir valgt til president….
Remasjefen styrer sitt forretningsimperium fra ærverdige Lade Gaard. Den ble kjøpt av Trondheim kommune i 1992. Vi møter både steintavlene og en opplagt og glad Odd Reitan som viser seg å ha et stort og glødende engasjement for entreprenører og skaperkraft. Vi ba ham tenke tilbake på hvordan det hele startet.
– Den beste hjelpen fikk jeg fra min far og min familie, mine kolleger kjøpmennene og Varehandelens Høyskole (Norsk Kjøpmannsinstitutt), forteller Odd Reitan og legger til at støtten fra disse – var helt avgjørende for at han skulle få det engasjement og de visjonene som skulle til.
Hva driver deg som gründer i dag? Hva gjør deg mest stolt?
– Jeg blir stolt av å se at så mange andre er like engasjert som meg selv! Lidenskapen for Reitangruppen og konseptene er stor, rørende stor. I tillegg til mye egeninteresse (franchising og partnerskap), er det emosjonelle eierskapet sterkt i Reitangruppen, sier han.
Flere medeiere
– Det burde vært mer egeninteresse også i samfunnet forøvrig. Folk burde i større grad vært medeiere i de bedriftene de jobber i. Her ligger en latent verdiskapingsøkning som er større enn de fleste tenker over, mener Reitan.
Når du ser på utviklingen fra du startet til i dag, hva har overrasket deg mest? Positivt og negativt?
– Det har overrasket meg at disiplin og stahet er så viktig som det er. Det har overrasket meg at egeninteresse er så viktig som det er. Jeg trodde også at tilfeldighet var en sterkere ingrediens i det å lykkes. Det er ikke så mye flaks i livet som jeg trodde. Det meste handler om hardt arbeid, stahet, konsistens, lidenskap og disiplin. Det overrasker meg at så mange prater om det de skulle gjort – i stedet for å gjøre det. Jeg er også overbevist om at en porsjon naivitet er en ingrediens i det visjonære…
Hvilke gode råd har du til fremtidens entreprenører?
– Du må arbeide med det du har mest lidenskap for, ikke hva du tror du skal tjene mest penger på. Den som er for glad i penger blir aldri rik. Du må behandle alle med verdighet og respekt og sørge for at alle som er i din nærhet føler seg minst så betydningsfulle som de er. Vær en inkluderende leder, alt annet er bortkastet, mener Reitan.
Hva er din visjon for hvordan Reitangruppen og Norge vil fremstå i fremtiden?
– Reitangruppen skal bli kjent for å være den mest verdibaserte bedriften i Skandinavia. Norge burde arbeide for det samme. Det er for mange begrensninger, og da kommer ikke folks potensiale til sin rett. Dette var en av årsakene til at jeg kalte boka mi for det jeg gjorde, og i den vil du finne mine tanker om hvordan Norge som samfunn bør organiseres i fremtiden. Jeg er ikke i tvil om at vi som bor i Norge har enorme muligheter som kan dyrkes frem når entusiasmemuskelen benyttes og politikerne ikke legger for mange hindringer i veien, avslutter Odd Reitan.
*Intervjuet er hentet fra boken “Halvveis til fremtiden”