Tromsø skårer dårligst. Teknologihovedstaden Trondheim skuffer stort. Årsak: mangel på marked, mener ekspertene.
DNBs rapport om norske gründere har bidratt å sette temaet på dagsorden i flere norske regionaviser.
Og ingen steder dør gründerne så raskt som i Tromsø.
Etter 5 år er kun 14 prosent av oppstartsbedriftene aktive. Altså er den statistiske sjansen for å overleve, kun halvparten av den vi finner i Norges beste gründerområde, Rogaland.
Det var rammen da Tromsø arrangerte sitt Drømmeløft for gründerskap sist uke.
– Tromsø er på godt og vondt en by som er tuftet på offentlig virksomhet, sier Tromsø-gründer og direktør i Invenia, Terje Wold til Nord 24.
Han etterlyser en mentalitetsendring – og foreslår et “toppgründergymnas” for å fremme det riktige kulturen.
– Du må ha entreprenørene for å få fram de store ideene. Menneskene med et slikt gen i magen – eller den kromosomfeilen, om du vil, sier Wold.
For å bøte på dette foreslår Tromsø å bli bedre på å 1) kobling 2) entreprenørskap i skolen og 3) Bedre virkemiddelapparat, oppsummerer gründerhuset Flows Ingvild Brox Kielland.
Skuffende av Trondheim
Heldigvis står det bedre til i Norges teknologi- og venturehovedstad, Trondheim.
Men med både teknologer og penger burde rammene vært gode for å ligge i Norgestoppen. Dit er det imidlertid et godt stykke.
Overlevelsesraten til trønderske suksessbedrifter ligger nemlig kun på 22 prosent. Det er lavere enn landsgjennomsnittet på 23 prosent.
Og bak steder som Oslo, Buskerud, Vestfold, Vest-Agder og Hordaland med Bergen.
Venturekapitalist Thor Egil Five i Proventure mener trønderne er for dårlig på å orientere seg mot kundene.
– Vi vurderer rundt 200 forretningsplaner, 20 prosent av dem er fra Trondheim. Vi ser at i Midt-Norge er det algoritmer og akademia som preger dem. Bak forretningsplanene fra Stavanger og Bergen står det noen som har jobbet på en plattform, og som har sett et problem. Man må ha en kunde fra dag én. Å utvikle teknologien først er en fiasko, sier Five til Adressa.no
Rapportmaker Leo Grünfeldt savner sterkere kobling mellom næringsliv og gründerskap i regionen:
– Trondheim er betegnet som venture-hovedstaden i Norge. Byen har fått en del kapital på plass, med fond som Proventure Seed, Viking Venture og Sintef Venture. Men det hjelper ikke å ha fond og offentlige institusjoner, man må ha industri også. Det er for få større industrielle selskaper her innen farmasi, it og olje og gass. Det som er her er Statoil, som nærmest er halvstatlig. Det vil ikke hjelpe hvis man ikke bygger industrielt entreprenørskap, som kobler seg tettere til andre regioner som Møre-kysten og Oslo-regionen, sier Grünfeldt til Adressa.no.
Direktør Vigdis Harsvik i Innovasjon Norge, Sør-Trøndelag kjenner seg ikke igjen i tallene – og spekulerer i om det er underskogen i Trondheim som svikter.
– Det er stor vekst i antall teknologibedrifter i Trondheim. De har 10 000 ansatte og vokser mye. Kanskje er det en liten elite, som ikke slår ut så mye på tallene?, spør Harsvik.