Open Innovation lab of Norway har initiert et innovasjonssamarbeid med Cheung Kong Graduate School of Business, en ledende handelshøyskole i Kina som kan skilte med navn som Jack Ma, tidligere styreleder i Alibaba Group og Chen Yidan, medstifter av Tencent som tidligere studenter og medspillere.
Denne skolen arrangerer også China START-programmet som ledes av Bo Ji, skolens prorektor. China START er et spennende 6 ukers program som hjelper norske og europeiske startups og scaleups med kunnskap om Kina og bistår med å bygge relasjoner til potensielle kinesiske partnere og kinesiske investeringer. Programmet har allerede pågått i 5 år og de har allerede bistått over 200 gründere fra 35 land.
Det 9. China Start Online-programmet vil finne sted fra 7. april til 14. mai og det er fortsatt mulig å søke, i så fall anbefales at man tar kontakt via Open Innovation Lab of Norway og NorBAN.
Programmet kan blant annet by på;
• 6 Kina-relaterte interaktive forelesninger.
• 4 investortreff med 100 av Kinas ledende VC / PE / Angel-investorer.
• Gjestetalere fra Alibaba og TikTok og gratis 1 til 1 konsultasjoner med ledende bransjeeksperter fra Baidu, Alibaba, Tencent, TikTok, Fosun og andre innflytelsesrike forretningsledere og investorer.
Vi i Innomag tok en prat med Magnus Arveng og Moina Medbøe Tamuly som begge har vært med på programmet.
De er to av Norges mest spennende entreprenører, og selskapet deres, Ntention, har et pågående forskningssamarbeid med NASA HMP og Collins Aerospace, Mars Institute og SETI Institute, hvor de sammen med Dr. Pascal Lee (Director of NASA HMP) utforsker fremtidens interaksjonssystemer for astronauter”.
I hvilken grad og på hvilke vis opplever du at det å bli med på START CHINA programmet har hjulpet deg som gründer og selskapet?
Jeg var med på China Start programmet første gang i 2016, ca 1mnd etter oppstarten av mitt første selskap. Den gang hadde jeg ingen erfaring overhodet, ingen produkt og ingen (god) plan. Vi brukte ~80% av egenkapitalen (helt uforsvarlig) på denne turen. Det åpnet synet mitt på hva man kan opnå, og var en opplevelse for livet, som jeg aldri vil glemme! Det gjør noe med hele mindsetet ditt når milliardærer tar deg i hånda, bruker tid på deg, og annerkjenner det du gjør. Vi var de yngste deltakerne på programmet (med ca 20 år), og så hvilket potensiale det lå i det å være gründer. Det var inspirasjon til det som kommer til å bli en lang reise! Det var også ekstremt lærerikt å få innblikk i hvordan business gjøres i Kina – som er totalt forskhjellig fra vestlig kultur og det man er vant med i Norge. Læringsutbyttet var dermed enormt. Vi dro tilbake igjen og deltopk på China start på nytt i 2019, denne gangen med et fungerende produkt, og et vellykket forskningssamarbeid med NASA HMP i ryggsekken. Det gav grobunn for nye muligheter og eventyr. Som et resultat av disse reisene har jeg bestemt meg for at jeg ønsker å flytte til Kina et år eller to, og lære meg kinesisk!
Hvilke tre gode råd vil du gi til norske gründere som vurderer å melde seg på vårens START CHINA program?
- Vær godt forberedt – jo mer du har klart før du reiser – jo mer får du igjen.
- Les deg litt opp på kinesisk kultur og etikette – det kommer til nytte!
- Last ned/kjøp en god VPN-tjeneste FØR du drar
Skal du være ekstra nøye mtp datasikkerhet så ville jeg kjøpt separate telefoner/pcer som brukes der borte: Dette er selvsagt viktigere jo viktigere innholdet på den personlige maskinen din er. Vi gjorde dette i 2019.
La meg også legge til at det er viktig å være sosial, bli kjent med de andre deltakerne, de gjør mye av turen minneverdig! Og husk å ha det litt gøy også, avslutter Arveng.