Hver tredje potensielle forretningside bygd på oljekompetanse vil aldri se dagens lys, mener teknologene. Nå vil næringen ha politikerne til å finansiere en idedugnad.
Norsk olje- og gass, Norsk Industri, Tekna og Abelia går nå sammen om å foreslå idelaber rundt omkring i landet. Målet er å dyrke frem nye og radikale idéer i grenseflatene mellom ulike fagfelt.
– Metoden har gitt gode erfaringer, og egner seg godt til å plukke ut de mest grensesprengende forsknings- og innovasjonsprosjektene, gjennom en tidsbegrenset og intens idéutveksling og diskusjon på tvers av faggrenser, skriver lederne for de fire organisasjonene i en kommentar.
De viser til at konseptet har hentet inspirasjon fra det som i England kalles «sandpit». Det engelske forskningsrådet skal ha brukt metoden over 60 ganger over ti år.
– Personene – ikke institusjonene – er de sentrale aktørene i en idélab: Håndplukkede deltakere fra ulike fagfelt møtes i en intensiv arbeidsuke. Prosjektideene utvikles med høyt ansette fagpersoner som mentorer, og andre eksterne fagspesialister. De skal bidra til at prosjektene jobber med grensesprengende ideer og utfordrer de tradisjonelle løsningene, vektlegger de.
De beste prosjektene vil få tilsagn om støtte ved avslutningen av idélaben.
Muligheter går til spillet
Norsk Olje og Gass har tidligere skissert 26 måter kunnskapen fra oljeindustrien kan utnyttes i andre sektorer, i rapporten “Grensesprengerne”. En undersøkelse blant Teknas mer enn 12.000 medlemmer i olje- og gassektoren, viser også at det er et stort og uutnyttet potensial for teknologioverføring.
Samtidig er det bare 13 prosent av dem som tror at bedriftene faktisk kommer til å utnytte dette.
– Det er tre ganger flere teknologer som mener bedriftene har muligheter til å vokse i andre markeder enn de som mener at bedriften faktisk kommer til å gjøre det, poengterer de.
Opprop til politikerne
Dermed frir organisasjonene til politikerne om å bevilge 35 millioner kroner i revidert statsbudsjett, og ytterligere 120 millioner kroner i perioden 2016-2018.
Hver idelab anslås å koste 5-7 millioner kroner, noe som kan gi om lag 20 idelaber rundt omkring i Norge.
Organisasjonene viser til følgende politiske vilje:
• Statsminister Erna Solberg sier at statsbudsjettet 2016 blir et budsjett for omstilling.
• Ap-leder Jonas Gahr Støre har tatt til orde for en ny industristrategi.
• Produktivitetskommisjonen har påpekt at det er behov for å skape økt vekst og innovasjon i flere næringer enn petroleumssektoren.