Under Norgesbesøket delte Barack Obama sine beste tips til fremtidens ledere og sitt syn på teknologiens rolle i tiden fremover.
Onsdag var det duket for Oslo Business Forums teknologi- og bærekraftskonferanse, og det store trekknummeret var ingen andre enn den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama – som tidlig i samtalen fortalte om sin forkjærlighet for Norge.
– Jeg elsker Norge og nordmenn. Da jeg jobbet i Det hvite hus, så sa jeg ofte; “Om bare nordmenn hadde styrt verden”, sa han fra scenen.
På spørsmål om hva han hadde gjort dersom han hadde blitt president igjen, slo han et slag for miljøet.
– Hvis jeg var president igjen så ville jeg jobbet med å bekjempe det jeg ser på som den største trusselen menneskeheten står overfor i dag, nemlig global oppvarming.
På sitt syn på teknologi, var den tidligere presidenten positiv, men gav samtidig et stikk til Trump og den sittende administrasjonen.
– Den teknologiske utviklingen går fortere enn forventet, men jeg er sikker på at den vil kunne hjelpe oss til å ta oss dit vi trenger å være. Det krever dog politiske og sosiale forpliktelser dersom vi skal lykkes. Dessverre har vi en sittende regjering som ser ting annerledes.
– Utfordringen er å finne ut hvordan globalisering og teknologi kan være til nytte for alle i verden og ikke bare noen få. Hvis du for eksempel ikke har et spesielt talent eller egenskap, vil jobben din mest sannsynlig forsvinne. Mange kan komme til å føle at selskapet ikke trenger dem lenger, noe som vil kunne føre til bitterhet og sinne- noe de politiske trendene har vist den siste tiden.
Han var blant annet skeptiskt til hvordan trendene på internett hadde endret seg de siste årene.
– Internettet skulle hjelpe oss med å knytte verden sammen og spre positive budskap. Jeg ble jo på mange måter valgt til president fordi vi klarte å mobilere og spre budskapet vårt på nettet. Det vi derimot har lært den siste tiden, er at det også kan brukes til å spre hat – og det både billig og effektivt. Å bekjempe hat på nett og global oppvarming, er noe jeg ønsker å jobbe aktivt med fremover, sa han til publikum.
På spørsmål om det finnes noe der ute som ikke endrer seg i en verden full av endringer, svarte Obama følgende:
– At vi alle er så og si like uansett hvor i verden vi kommer fra, endrer seg aldri. Vi er alle mennesker. Det er det eneste som jeg vet er sant. Så og si alt ondt kommer av at mennesker mener de er annerledes enn alle andre. At andre ikke er like viktig eller verdt like mye som enn selv.
Han gav også et kraftig spark til de store globale selskapene.
– Globalisering kombinert med teknologi har vært med på å sy verden sammen. De store selskapene har med andre or vært med på å bryte ned barrier gjennom å være en del av et globalt marked. På den andre siden er ikke selskapene så gode til å tenke på hvordan man kan lage politiske og sosio-økonomiske avtaler som forhindrer at noen få personer får den største andelen av kaka, mens en stor andel faller utenfor felleskapet. Markedet er ikke perfekt, så vi trenger noen rammer for å holde det på rett kjøl. Vi må kompensere ved å skape stabilatorer for å bekjempe endringene som globalisering og teknologi fører med seg.
– Problemet med dagens ledere er at de som oftest kun tenker på markedet og fortjeneste, mens de glemmer at selskapet er avhengig av et samfunn som fungerer. I samtale med amerikanske selskaper, så opplevde jeg at de fleste var mer opptatt av å kutte skatt en å sørge for at selskapet opererte mer rettferdig. Det håper jeg selskapene som vokser frem nå vil tenker mer over.
mangfold = suksess
På scenen viet den tidligere presidenten mye av tiden til å snakke om viktigheten av mangfold.
– Det er menneskelig for den eldre generasjonen å tenke at man vet best selv. Men dersom man ikke inkluderer de unge talentene, vil selskapet feile. Videre har utallige studier vist at de bedriftene som har en høyere andel av kvinner i selskapet, gjør det bedre enn de som ikke har det. Dersom det bare er menn i styrerommet, har du et problem. Du vil ikke lykkes. Du trenger mangfold dersom bedriften skal være bærekraftig i lengden. Hvis alle rundt bordet er som deg, så trenge du jo ikke ha noe møte.
– Når jeg diskuterte problemer med kollegaene mine rundt bordet, så visste jeg at vi dekket alle mulige problemstillinger før vi tok en avgjørelse, fordi jeg hadde en variert representajon av ulike mennesker der. Når noen spurte hvorfor jeg ikke stresset mer når jeg skulle ta en vanskelig avgjøresle, så pleide jeg å svare; “vel noe av grunnen er at jeg vokste opp på Hawaii”, men det var også det at jeg var sikker på at jeg satt i en posisjon som gjorde at det ikke var noen andre enn meg som hadde større forutsetninger for å kunne ta en bedre avgjørelse, nettopp fordi jeg hadde et stort mangfold rundt bordet. Det betyr ikke at utfallet alltid var perfekt, men jeg var i det minste trygg på at det var den beste løsningen som fantes på problemet vi sto overfor akkurat da.
Og til dagens ledere hadde han en klar oppfordring:
– Finn ut hva som er dine sterke og svake sider og innse at du ikke kan være god på alt. Dersom man tror man klarer å gjøre alt, så vil man ikke lykkes. Man må være ydmyk og tørre å stille spørsmål rundt bordet. Ikke vær redd for å innrømme at man ikke kan alt og gi de som er eksperter på de ulike områdene makten til å ta egne avgjørelser.
At man ikke må være redd for å feile, var den tidligere presidenten også klar på.
– I silicon Valley så er det nesten kult å feile, det er ikke det jeg mener. For det er jo nyttig at ting faktisk går som planlagt. Samtidig, dersom du aldri feiler så går du mest sannsynlig glipp av mange muligheter fordi du handler ut av frykt. Det er dog viktig å ta kalkulerte feil og skape et system der man fort kan bli korrigert.