Jørn Lyseggen, mannen bak Meltwater – det norske selskapet som kanskje har lykkes best i Silicon Valley – mener at måten selskaper tar beslutninger på i dag, ikke lenger vil fungere i fremtiden. 

Serieentreprenør Jørn Lyseggen, hadde aldri planer om å bli gründer. I dag er han eier og daglig leder i Meltwater, medieovervåkingsselskapet med kontorer i 55 land som tilsammen har 1500 ansatte og over 30.000 kunder, inkludert Adidas, Nike, Netflix og hans personlige favoritt – paven i Roma!

Det var kanskje derfor ikke så fryktelig rart at han da ble kåret til Norges mest vellykkede gründer under årets første Seed Forum Global-arrangement.

Trysil-gutten startet selskapet i 2001 på gamle Skur15 med bare 15 000 dollar. I dag bor han i San Fransisco hvor hovedkvarteret til selskapet ligger.

utgangspunktet skulle Lyseggen og Meltwater skanne nyhetssider og drive det som i dag kalles medieovervåkning, men på veien har porteføljen blitt utvidet med blant annet presseutsendelser, newsfeeds og analyse og håndtering av sosiale medier.

Selskapet prosesserer i dag over 100 millioner dokumenter og to trillioner søk i uka.

I november ga Lyseggen ut boken “Outside Insight – Navigating in a World Drowning in Data”. Her fokuserer han på det han har drevet med i over 20 år, nemlig hvordan man kan dra nytte av all informasjonen selskaper og enkeltpersoner legger igjen på nett, såkalte “digitale brødsmuler”.

Verdien av det mange kanskje vil beskrive som unyttig informasjon, var også tema under hans foredrag på Future Insight 2030.

– Det handler om å nyttiggjøre informasjon på internett til å kunne ta bedre beslutninger enn man gjorde i går, sa han.

Utdatert

Internett har forandre industrier og businsess-modeller på en drastisk måte. Måten selskaper  tar beslutninger på  derimot, er den samme som for 50 år siden, ifølge gründeren.

– Beslutningsprosessene er utdatert og hUdatetUar ikke klart å ta følge med den nye digitale hverdagen vi lever i.

Gjennomgangstemaet er at selskaper i dag ikke tar i bruk informasjonen som er tilgjengelig i den grad de faktisk burde. De fleste bedrifter fokuserer først og fremst på egne data når de skal ta avgjørelser. Lyseggen mener at man ved å bedre ta i bruk informasjonen som ligger på nett vil man forstå konkurrenter og kunder bedre, og ta mer informerte beslutninger.

Han ser for seg at vi står overfor et paradigmeskifte fra bruk av interne data til eksterne data når det kommer til hvordan ledere, selskaper og enkeltpersoner vil ta beslutninger i fremtiden.

– Vi legger fra oss brødsmuler. Vi tweeter, vi poster på Facebbok. I gjennomsnitt legger vi igjen 12 slike smuler på nettet i uka. De forteller omverden om hvor du er, hvem du er sammen med, hva du spiser og hvor du ferierer.

Men det er ikke bare enkeltpersoner som legger igjen digitale spor, forteller han. Selskaper legger også igjen data på internett. Det kan for eksempel være stillingsannonser, produkter man selger eller pressemeldinger.

–  Det er faktisk veldig vanskelig for et selskap å unngå det. Når de endrer prisene sine eller lanserer en kampanje, finner man som regel informasjonen på nett. Hvis det er et problem med produktet til et selskap så drypper det inn i sosiale medier. Internett er fullt av disse smulene, overalt.

Ved å ha innsikt i hva som skjer utenfor bedriftens fire vegger, vil en ligge i forkant og kunne fatte informerte beslutninger, mener han.

Sank 58 milliarder dollar i markedsverdi

For to år siden publiserte amerikanske VentureBeat en bloggpost der de skrev at de hadde oppdaget at Apple hadde sagt opp alle sine eksterne rekrutterere. Oppdagelsen ble av omverden sett på som et tegn på at Apple slet økonomisk, noe de hadde rett i. Da kvartalrapporten kom, viste rapporten nemlig negativ omsetningstall for første gang på 7-8 år.

Konsekvensen var at selskapet sank 58 milliarder dollar i markedsverdi – omtrent samme beløp som BMW er verdt – bilselskapet som har brukt 150 år på å bygge opp sine verdier.

– At Apple slet med omsetning, var informasjon som egentlig var tilgjengelig for alle. Eksterne data er data man kan overvåke i nåtid, og er viktig for å forstå hva som er i ferd med å skje, spesielt med tanke på å kunne klare å fange opp uvanlige adfærdsmønstre blant konkurrentene. Klarer man det, går handlingene dine fra å være reaktive, som de vil være om du analyserer interne data, til proakive, som vil være om du nyttighgjør deg av eksterne data. Dataene vil med andre ord hjelper deg å forstå hvordan konkurransesituasjonen vil være i tiden fremover og vil som følger, transformere hvordan selskapet drives i fremtiden, sa Lyseggen.