Under en fullsatt sal satte årets DigIT 2018 konferanse i Trondheim fokus på kvinnelige rollemodeller som er med på å motivere flere jenter inn i teknologisektoren. Prisen for årets DigIT kvinne gikk til gründer Nina Fjelnset.
– Det er flere jenter på teknologistudier i dag enn tidligere, men vi er ikke i mål enda, sier Line Berg, prosjektleder for jenteprosjektet Ada under sin åpningstale.
President i Tekna, Lise Randeberg, og medgründer i Picterus AS som er med på å utvikle teknologi som kan diagnostisere gulsot via en app, oppfordret damene i salen til å ta et tak.
– Det er mange nok oppgaver der ute som må løses. Dere kan ta tak i dem. Dere kan klare det. Det redder liv, fortalte Randeberg.
Jenter velger bort real- og teknologifag
– Vi må gjøre noe med misforståelsen om at teknologifag er for gutter. Til tross for at jentene på våre skoler jevnt over har sterkere skoleprestasjoner innen realfagene, så velger jentene bort realfag og teknologifagene i for stor grad innen høyere utdanning. Vi vet at det funker med gode rollemodeller for å motivere flere jenter inn i disse fagene, uttalte fylkesordfører Tore O. Sandvik som delte ut prisen til årets DigIT-kvinne.
Prisen går til en foregangskvinne som enten alene eller som en del av et team har bidratt til nye digitale muligheter gjennom utvikling av ny teknologi, digitale konsepter eller digital kommunikasjon.
– Årets vinner av DigIT-prisen er en kvinne med masse engasjement, energi og tæl. Hun gjør stort inntrykk på folk hun møter og setter spor etter seg (…) Vinneren skiller seg ut fordi hun jobber i skjæringspunkt mellom teknologi og kultur. Hun er et herlig eksempel på hva som du kan få når du kombinerer eksentrisiteten og kreativiteten fra kultursektoren, med teknologiens analytiske evner og gjennomføringskraften fra næringslivet. Årets vinner er også sitt ansvar bevisst for vårt økosystem for innovasjon og entreprenørskap, uttalte fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik i sin tale til prisvinneren Nina Fjelnset.
Overrasket vinner
Årets DigIt-kvinne Nina Fjelnset jobber i skjæringspunktet mellom kultur og teknologi. Fjelnset er lærer på Nord Universitet og på NTNU Dragvoll, og gründer i selskapet Ablemagic, og har nylig spunnet ut produktet PlayBox i datterselskapet MuntiMagic. Selskapet utvikler digitale leker for barn hvor det er stort fokus på innhold, utforsking og læring.
– Tusen takk, jeg er overrasket! Uttalte prisvinneren, og fortsatte; – jeg tenkte jeg skulle si noe om det å være sårbar. Og det er, at jeg er her på tross av at jeg er ofte redd for å dumme meg ut. For jeg har gjort veldig mye ting som jeg egentlig ikke kan, men jeg er her på grunn av alle de jeg jobber sammen med. Det kan for mange høres ut som en klisje, men jeg hadde fått laget noen ting i selskapet vårt uten teamet, sier Fjelnset.
“Dette er et selskap som er et bilde på kvinnelig gründerskap”,
– Dette er et selskap som er et bilde på kvinnelig gründerskap, uten å si noe om geologi for det har jeg ingen tro på, men kanskje statistikk. Vi er ”late bloomers”, og har holdt på med dette i snart 11 år. Det er først nå vi begynner å se kanten på en forretningsmodell og en utvikling som funker, og vi har heller ingen gjeld fordi vi er veldig forsiktig. Men 2018 kjennes ut vårt år, så tusen takk.
I år la juryen særskilt vekt på kandidatenes sosiale bidrag: I tillegg til å ha bidratt med teknologi, skal kandidaten ha et ønske og ambisjon om å dele av sin kompetanse. Hun skal være et forbilde og en rollemodell for andre kvinner som har lyst å satse på teknologi. Hun er en kvinne som har positiv påvirkningskraft på mennesker rundt henne.