Norske Hanna Aase satser alt på en idé hun fikk som 14-åring. Hun har gått fra sofasurfing i Silicon Valley, til å mingle med verdens viktigste sjefer og entreprenører i New York. Nå skal hun erobre verden med appen Wonderloop.
Hanna Aase (30) har en bachelor i innovasjon og startet Norges første kvinnepris for gründere. Hun hadde eget hus, eget selskap, var programleder på lokal-tv og kunne etter hvert unne seg å jobbe bare tre dager i uken gjennom å holde 45 minutters foredrag til 15.000 kroner gangen. Likevel var det noe som manglet.
De fleste innovasjoner kommer av at det skjer en krise å man tenker at man må gjøre noe med krisen for å forbedre situasjonen. Man spør seg «er ikke livet noe mer enn å gå på jobb, få seg hytte og bytte ut bilen en gang i året?». Man har så mange drømmer som ung og man tror man skal få til alt, men ettersom man blir eldre glemmer man det. Det er alltid mer til livet, man må bare ha den ekstra gutsen til å endre det. Aase sier i et intervju med Dagens næringsliv at livet hennes kunne ikke vært mer annerledes nå enn det var for to år siden.
Vil skremme Facebook
Tidligere denne måneden slapp Aase sin egenutviklede mobilapp i New York. Går det som hun drømmer om, skal Facebook-gründer Mark Zuckerberg sette kaffen i halsen, sier hun til DN. Hun sier at verden skal bli intet mindre enn bedre av hennes sosiale plattform, Wonderloop, som skal være det første sosiale nettverk som tar i bruk videoer i stedet for stillbilder eller tekstprofil. Wonderloop er en app som skal få folk til å finne kontakter ved hjelp av videopresentasjoner av seg selv.
Hard jobbing
På to år har hun tatt seg fem dager fri. Hun har investert nesten halvannen million kroner av arv, oppsparte midler og lånte penger på å realisere en drøm hun fikk som 14-åring.
Tilfeldig møte
For å finne ideer reiste Aase til World Economic Forum i Davos i Sveits. Der var det fullt av samfunnsaktører, kjendiser og næringslivsledere. En kveld satt hun i en bar og fiklet med tegningene hun hadde laget av hvordan appen skulle se ut. En ung mann ved siden av henne ble nysgjerrig, og de kom i prat. Han utvidet tankegangen hennes, slik hun aldri kunne klart selv. Han lærte henne at hun måtte tenke enda større, noe som fikk henne til å se flere muligheter.
Innovasjon Norge
Aase, som aldri hadde bodd eller jobbet utenfor Agder-fylkene, pakket sakene etter Davos-turen, reiste til London, og skrev en grundig søknad til Innovasjon Norge. Da hun til sin store overraskelse fikk avslag om støtte til å lage appen fordi, slik hun oppfattet det, planla for stort, ble hun rasende. Så reiste hun til USA for å møte den unge mannen som pratet så stort i Davos.
Åpenbaringen
Aase fikk åpenbaringen da hun så at det var mulig å sette ideen ut til livs i USA uten Norsk støtte.
Aase var blitt hentet på flyplassen av den unge mannen og hans kjæreste, og kjørt til en fabrikk i Silicon Valley utenfor San Francisco. Uten å vite det, var hun på forhånd blitt sikkerhetsklarert til et besøk på satellittfabrikken til den unge mannens familie. Aase fikk rett og slett en åpenbaring. Alt er mulig. Man må bare tenke, tørre og satse. Den nå styrtrike familien bak fabrikken hadde startet med å selge parabolantenner fra baksetet i en bil. Der og da bestemte hun seg for at ting ikke lenger skulle handle om seg selv, men om teknologi.
Hun sofasurfet i Silicon Valley og knyttet kontakter, studerte bransjen, fikk råd. Hun tok opp et lån, reiste til Polen og hyret seks utviklere for å kunne lage appen hun foreløpig bare hadde nedtegnet på papir. Hun studerte data så hun kunne forklare hva hun ønsket, og samtidig forstå hvordan koder skrives og utfordringene programmererne har.
Mange om beinet.
”Det kan være at jeg tar for stor risiko.
Jeg vet jeg tar meg vann over hodet, men gjør jeg det likevel.”
Det er snart en million forskjellige apper tilgjengelig for iPhone. Sjansen for å mislykkes er 99,9 % . Men dette stoppet ikke Aase. Hun visste at hun hadde en unik ide og at den måtte til livs, eller så ville hun aldri ha tilgitt seg selv. Men selv om det er mange om beinet er det gode muligheter til å lykkes om man er så heldig å skyte blink.
Hun sier til DN at det handler om å skape noe som virkelig kan endre menneskers liv til det bedre. ”Det kan være at jeg tar for stor risiko. Jeg vet jeg tar meg vann over hodet, men gjør jeg det likevel.”
Norsk versjon
Håpet er også å lage en norsk versjon, fordi ikke alle føler seg komfortable med å spille inn en presentasjonsvideo på engelsk. På appen Wonderloop skal Skaperne, entreprenørene, forretningsfolkene møte hverandre, lære av hverandre og bli kjent med hverandre via videoer.
Ifølge Aase er Wonderloop en suksess, når hun kan flytte hjem til Kristiansand, ligge med mobilen i sofaen hjemme og gjøre akkurat det samme jeg gjør her: treffe de menneskene jeg vil.
Kilde: DN