Det er nå 15 år siden begrepet åpen innovasjon ble tatt i bruk for aller første gang, men hva betyr det egentlig? Det fikk vi svar på da vi møtte selveste opphavsmannen Henry Chesbrough på scenen under årets utgave av Innovasjonsdagen.
Da Henry Chesbrough skrev boken “Open Innovation: The New Imperative for Creating And Profiting from Technology” i 2003, fikk han kun 200 treff på Google når han søkte på ordene “open innovation”. Søker du derimot i dag får du hele 23 200 000 treff. Det er ingen overdrivelse å si at begrepet har fått en betydelig plass i vokabularet til alle som er opptatt av innovasjon og nyskapning. Men vet du egentlig hva det betyr?
Definisjonene er nemlig mange, og uttrykket har ofte blitt mistolket eller for snevert tolket, skal vi tro mannen bak begrepet.
– Akkurat som Eskimoene har mange forskjellige navn på snø, blir “åpen innovasjon” ofte brukt i mange forskjellige sammenhenger, forklarte Chesbrough da han dukket virtuelt opp på skjermen under Innovasjonsdagen 2017, innovatørenes årskonferanse som ble arrangert av Inspirator, moderselskapet til InnoMag, for syvende gang dette året.
I følge han betyr åpen innovasjon følgende:
“Open innovation is a distributed innovation process based on purposively manage knowledge flows across organizational boundaries, using pecuniary and non-pecuniary mechanisms in line with the organization´s business modell”.
– En måte å forstå hva åpen innovasjon handler om, er å se på businessprosessen i et selskap og se hvordan åpen innovasjon forandrer denne prosessen, sier professoren.
I følge ham består nemlig åpen innovasjon av både en ekstern og en intern tilnærming.
– Den eksterne tilnærmingen går ut på å styrke selskapet og selskapets businessmodell. Dette kan gjøres på mange måter ved bruk av åpen innovasjon.
Dette er en metode som blir mer og mer vanlig i dag, og som kort fortalt handler om å ta i bruk ekstern kunnskap via for eksempel eksterne forskningsprosjekter, IP-lisensiering og oppkjøp.
Den interne tilnærmingen til åpen innovasjon er derimot ikke like mye praktisert. Her gjelder det nemlig å finne de elementene i selskapet ditt og i din nåværende businessmodell som man tror andre kan ta i bruk og dra nytte av.
Les også: Nå åpner Norges første Open Innovation Lab
Den eksterne tilnærmingen handler med andre ord om å bli kvitt den tradisjonelle tankegangen om at alt må finnes opp innenfor selskapets fire vegger, mens den interne tilnærmingen handler om å bli kvitt den tradisjonelle tankegangen om at alt skal forbli innenfor selskapets fire vegger. Får et selskap til begge deler, danner det grunnlaget for et svært velfungerende innovasjons-økosystem.
Amazon vs Walmart
Amazon, verdens kanskje mest innovative selskap – hvis grunnlegger nå er en av verdens rikeste menn – er et godt eksempel på vellykket åpen innovasjon. Her har du et selskap som startet med å selge bøker, men som i dag tilbyr kundene sine en stor variasjon av forskjellige produkter og tjenester. Elementet av åpen innovasjon ser du ved at mye av det som blir solgt, ikke er noe som Amazon selv eier eller lagrer på sine lagre. Et stort andel av varene, er eid og lagret på varehus av samarbeidspartnere.
– Amazon illustrerer den interne tilnærmingen til åpen innovasjon på en god måte ved at de deler sine egne web-tjenestene med andre selskaper.
Walmart er på den andre siden et eksempel på et selskap som baserer seg på lukket innovasjon. Det finnes i dag ingen selskaper som benytter seg av Walmarts tjenester. Amazons tjenester blir derimot brukt av andre hele tiden, noe som betyr at de har mulighet til å samle inn mer data og flere brukere/kunder langt raskere enn Walmart klarer.
– I den digitale verden er den tradisjonelle tankegangen til Walmart en stor ulempe. Nå virker det derimot som om Walmart har fått øynene opp for åpen innovasjon ved at de nylig inngikk et samarbeid med Google for å få bedre kontroll på dataene sine, slik at de kan trene opp alogritmene til å gi dem så stor nytteverdi som mulig.
Åpen innovasjon i et tidsperspektiv
I følge Chesbrough har åpen innovasjon kommet en lang vei siden begrepet ble brukt for første gang i 2003.
– Hvis du ønsker å innovere i dag, må du gå et steg lenger enn “crowdsourcing” og “open source software”. Åpen innovasjon er mer enn ny teknologi, det er et tankesett basert på å distribuere kunnskap rundt om i verden for så å dra nytte av denne kunnskapen til å skape nye innovative muligheter – enten i ditt eget selskap eller for andre selskaper og deres business modeller.
– Tidligere var åpen innovasjon bare å se i Californina. I dag er det et globalt konsept som foregår over hele verden, ikke bare blant selskaper, men også blant myndigheter, NGOer og nettverk. Med andre ord så er åpen innovasjon nyttig for langt flere mennesker i dag enn det har vært tidligere, avslutter han.