Effektkontrakter, også kjent som sosiale effektobligasjoner, er en spennende finansieringsmodell som muliggjør samarbeid mellom private investorer, offentlige aktører og sosiale entreprenører for å løse samfunnets mest krevende utfordringer.
-Dette kan være alt fra å redusere utenforskap, øke sysselsetting, til å skape bærekraftige velferdsløsninger. Modellen er resultatbasert, noe som betyr at finansieringen er knyttet til konkrete, målbare resultater. Private investorer tar risiko ved å finansiere tiltakene i starten. Dersom resultatene som er satt oppnås, tilbakebetaler det offentlige investeringen med eventuell avkastning. Dette skaper insentiver for kvalitet, effektivitet og innovasjon forklarer Ahmed Hassan i Amesto Aces til Innomag.
Gjennom bruk av effektkontrakter kan sosiale entreprenører kombinere innovasjon og samfunnsansvar med bærekraftige forretningsmodeller for å løse sosiale og samfunnsmessige problemer. Ved å sette samfunnsnytte like høyt som økonomisk avkastning, blir sosialt entreprenørskap en viktig drivkraft for endring, inkludering og det å jobbe med oppgaver som har langsiktig, samfunnsmessig verdi.
Utfordrende å få effektkontrakter implementert i praksis
Amesto Aces er et innovativt initiativ fra Amesto som fokuserer på å hjelpe unge mellom 18 og 30 år som står utenfor arbeidslivet. Selv om Amesto Aces ikke har noen avtale med det offentlige eller effektkontrakter per dags dato, er det en modell de ønsker å implementere.
– Vi ser et stort potensial, men det krever reell forpliktelse fra offentlige aktører og politikere for å få dette til å fungere, forklarer Ahmed Hassan i Amesto Aces til oss.
Til tross for en viss entusiasme blant politikere og offentlige aktører, har det vist seg utfordrende å få effektkontrakter til å fungere i praksis. Dette skyldes ofte en mangel på kunnskap om hvordan disse kontraktene fungerer og frykt for å feile. Som rapporten “Nasjonal kartlegging av erfaringer med å inngå samarbeid om effektkontrakter” påpeker, er det et betydelig behov for økt kompetanse og koordinert samarbeid på tvers av offentlig sektor.
– Effektkontrakter er en fantastisk idé på papiret, men det har vært utfordrende å få til i praksis, sier Hassan.
Politikerne snakker, men handler ikke…
Amesto Aces-teamet har brukt flere år på å arbeide med effektkontrakter. De har hatt utallige møter med politikere, kommunetopper, bydelene, og Arbeids- og velferdsdirektoratet. Selv om det er et genuint ønske om å finne innovative løsninger, er det ofte uklart hvem som skal ta lederskapet for å implementere slike kontrakter. Dette skaper en pekelek der ansvar blir flyttet rundt, og konkrete tiltak uteblir.
Politikere er ofte positive til ideen om innovasjon, men peker raskt på budsjettene og hevder at dette er en jobb for andre. I tillegg har kommunene ofte blitt bedt om å prioritere “obligatoriske tjenester” fremfor å utforske nye løsninger. Denne prioriteringen gjør det vanskeligere å få gjennomslag for effektkontrakter.
En annen stor utfordring er frykten for å feile. Som rapporten nevner, er det mange som vegrer seg for å være først ute med å implementere en ny modell, spesielt når det er usikkert hvordan suksess skal måles. Denne usikkerheten leder ofte til at prosjekter stopper opp, selv om potensialet er stort.
Veien videre krever forpliktelse fra politikerne
For at effektkontrakter virkelig skal kunne forandre landskapet for sosial innovasjon i Norge, trenger vi en tydelig forpliktelse fra de på toppen. Det må være noen som sier: “Dette er noe vi skal få til, og vi er villige til å stå ansvarlige for det.” Det er også behov for å bygge kompetanse og øke forståelsen av hvordan effektkontrakter fungerer, slik at offentlige aktører kan ta en mer aktiv rolle.
Amesto Aces har som mål å være en del av denne utviklingen.
Opplæringsprogrammene til Amesto Aces gir unge muligheten til å tilegne seg etterspurt kompetanse innen IT og teknologi. Gjennom fokus på opplæring og inkludering av unge voksne, viser de hvordan sosialt entreprenørskap kan skape varige endringer. Programmet inkluderer sertifiseringer innen Salesforce og Microsoft Cybersecurity, som er blant de mest ettertraktede kvalifikasjonene i dagens arbeidsmarked. Gjennom disse programmene får deltakerne ikke bare teknisk kunnskap, men også praktisk erfaring som gjør dem attraktive for arbeidsgivere.
Med bedre rammeverk og støtte fra offentlige aktører kan effektkontrakter bli et kraftfullt verktøy for å redusere utenforskap og skape et mer inkluderende samfunn. For mange unge som står utenfor arbeidslivet, er Amesto Aces en bro til nye muligheter. Programmet gir ikke bare kompetanse, men også troen på egne ferdigheter og muligheten til å bygge en stabil, trygg fremtid. Dette har en enorm samfunnsmessig verdi, da det bidrar til å redusere kostnader knyttet til utenforskap, samtidig som det styrker samfunnets verdiskaping.
-Til syvende og sist er effektkontrakter mer enn bare en finansieringsmodell – de representerer en mulighet til å tenke nytt om hvordan vi kan løse komplekse samfunnsutfordringer. Med koordinert samarbeid, økt kompetanse og politisk vilje kan vi skape et system der innovative tiltak som Amesto Aces kan blomstre og bidra til å bygge et mer inkluderende og bærekraftig samfunn, avslutter Hassan.
Forløperen til Amesto Aces ble i 2022 kåret til årets sosiale entreprenør, du kan lese mer i om dette i Ferdmagasinet.