Amazon og Kindle kopierer Spotify og Netflix, og gjør lese- og lytteroppevelser tilgjengelig for en billig penge.
Amazon har nylig lansert konseptet ”Kindle Unlimited”, en abonnementstjeneste som gir kunden tilgang til over 600 000 e-bøker og lydbøker for 9.99 dollar per måned. Tjenesten kan brukes på Kindle-enheter, iOS, Android og lignende.
Populære titler som Harry Potter, Historien om PI, Hobbiten, Ringenes Herre og Hunger Games-trilogien er tilgjengelig gjennom utleieappen.
Lekket ut på nettet
Nyheten om den nye tjenesten lekket for flere uker siden ut på det amerikanske nettsiden KBoards, som har flere Kindle-relaterte diskusjosforum med over 228 000 poster tilsammen. Flere startet å diskutere ”Kindle Unlimited” etter at løsningen ble oppdaget på Amazons nettsider og deretter fjernet.
Midt i juli ble ”Kindle Unlimited” endelig offentliggjort, og ser man på lignende tjenester som Netflix og Spotify er det ingen grunn til å tvile på at tjenesten kan bli nokså populær.
Journalist Tom Randall skriver i artikkelen ”Hva er bedre enn Kindle Unlimited for $120 i året? Dette gratis alternativet”, at den eksisterende tjenesten OverDrive kommer til å bli en stor konkurrent på det amerikanske markedet.
Overdrive er gratis og tilgjengelig på tusenvis av bibliotek i USA, og gir tilgang til mange av de samme bøkene som Kindle Unlimited gir.
Liknende, norsk tjeneste snart tilgjengelig
E-bokutleie er ikke like velutviklet i Norge som i USA. Det er mulig å leie elektroniske bøker gjennom Deichmanske bibliotek, men denne tjenesten er foreløpig veldig begrenset.
I den elektroniske bokhyllen til Deichmanske er det kun 350 titler á fem eksemplarer, og disse kan lånes i maks to uker. Når det gjelder antall bøker som kan lånes samtidig er dette også satt til maksimum to.
I midten av august vil en norsk strømmetjeneste for e-bøker og lydbøker bli lansert av Cappelen Damm. For 169 kroner i måneden vil abonnenter få tilgang til 20.000 bøker på norsk, svensk og engelsk. Tjenesten kombinerer lydbøker og e-bøker i samme abonnement slik at det vil være mulig å høre på en lydbok i bilen, for så å fortsette å lese boken på for eksempel nettbrett.
Øisten Wahl, som er ansvarlig for prosjektet i Cappelen Damm, sa forrige uke til NRK at han ikke legger skjul på at bokbransjen følger i samme fotspor som musikkbransjen.
Wahl sa blant annet at “trendene internasjonalt går i retning abonnementsmodellene. Det er gode og kundevennlige modeller. Altså at brukeren får tilgang til en bank av bøker, musikk eller filmer med en gang. Netflix, Spotify og Wimp har gått litt foran her”.
I tillegg uttalte han at “Amazon, som er verdens største i dette markedet, satser på dette. Det sier jo det meste.”