Styret i Innovasjon Norge innvilget denne uken medtech-selskapet Ably Medical AS i Ålesund et tilskudd på inntil 15 millioner kroner til å utvikle og teste sensorteknologi på sykehus. – Det er et stort behov for digitalisering av helsesektoren. Dette er et svært innovativt prosjekt med store muligheter i markedet, sier Håkon Haugli, administrerande direktør i Innovasjon Norge i en kommentar.
Ably Medical har tidligere utviklet en smart sykehusseng med innebygd sensorsystem, samt sensormatten “Lyng”. Hovedformålet med innovasjonsprosjektet “framtidas pasientrom” som nå får delvis finansiering fra Innovasjon Norge, er å implementere og validere en teknologisk løsning for å få sensorteknologien inn på sykehusene.
– Løsninger som dette er del av svaret på helsesektorens behov for å utvikle helsetjenestene og samtidig frigjøre tid for de ansatte. Ably Medical sin løsning kan på sikt rette seg mot både sykehusene, sykehjem og hjemmetjenesten, sier Håkon Haugli i Innovasjon Norge.
Bare i Europa er det 6 millionar sykehussenger, 3,6 millionar sjukeheimssenger og 10,7 millioner pasienter som trenger langvarig pleie, de fleste i sine egne hjem.
– Med stigende mangel på helsepersonell i hele Norden er det et stort behov for å effektivisere arbeidsprosesser uten at det går ut over helsefaglig kvalitet og omsorg. Digitalisering og automatisk innsamling av pasientdata har eit enormt potensial for å frigjere ressursar hos helsepersonalet. Sykepleiere bør få bruke si tid på å pleie og ikke på protokoller, registre og rapporter, sier Mikkel Ingstrup, CEO i Ably Medical.
Ably Medical har en mulighet til å digitalisere alle sykehus-senger gjennom unik sensorteknologi og konnektivitetsløsningen “Ably hub”. Hubben skal samle alle data fra IoT-løsninger og annen sensorteknologi i en og samme plattform og samle høykvalitetsdata fra både pasienter og prosesser. Dette har potensial til å bli en kanal for ny teknologi, nytt utstyr og nye apper inn på sykehusene, uavhengig av leverandør.
– I dag finnes det mange fragmenterte løsinger og det mangler godkjente løsninger som kan kombinere flere ulike data og sensorer. Vi har en ambisjon om å utvikle en løsning som gjør det mulig med gevinster fra digitalisering av noe som finnes i alle sykehus, nemlig sykehussenger, smiler Ingstrup.
Ably Medical AS ble startet i 2016. Selskapets formål er å tilby datadrevet, prediktiv pasientomsorg som reduserer belastingen på sykepleiere og helsepersonell. Selskapet har i dag ansatte i Ålesund, Oslo og München.
– For Møre og Romsdal er dette et viktig prosjekt av flere grunner, også som ledd i strategien for å utvikle ny næring, i dette tilfellet helseteknologi, en næring vi ikke har mye av fra før i vår region, sier Helge Gjerde, regionsdirektør for Innovasjon Norge i Møre og Romsdal.
– Vi har hatt et samarbeid med Ably i flere år, og da er det ekstra hyggelig at vi kan være med å bidra til å realisere prosjekter som dette.
Prosjektet skal gjennomføres i tett samarbeid med tre sykehus i Norge og Tyskland og løsningen skal utvikles i samarbeid med sengeleverandør Malvestio i Italia.
Prosjektet vil både bestå av utvikling av teknisk løsning, testing på sykehusene, klinisk studie med fokus på dokumentasjon av effekter, samt utvikling av beste praksis. Total kostnadsramme på prosjektet er 34,36 millionar kroner.