Aker Biomarine ble i 2017 kåret til Norges mest innovative virksomhet, og året etter vant de til og med den europeiske utgaven.

Vi tok en prat med selskapet som i 2021 gikk på børs og er verdens ledende produsent av krillbaserte produkter. Som en del av Aker konsernet har de Kjell Inge Røkke i ryggen og satser globalt.

– I år har vi etablert egen Venture-organisasjon i Aker BioMarine. Dette gir oss muligheten til å se på vekstmuligheter utenfor kjernen og de eksisterende virksomhetsområdene vi driver innenfor i dag. Samtidig er det helt essensielt for oss å benytte den eksisterende kompetansen vi har i selskapet for å utvikle vekstområdene videre, forklarer Trond Atle Smedsrud som leder denne satsningen.

Han forteller videre om andre innovative grep selskapet har gjort som de færreste har fått med seg. I hvert fall har ikke InnoMag’s redaktør fått med seg alt. Visste du for eksempel at selskapet er i gang med innovative mat-og ernæringssystemer…

Åpning av unik R&D fabrikk

Aker BioMarine har i samarbeid med Innovasjon Norge etablert en ekstraksjonsfabrikk for protein på Ski i Nordre Follo kommune. Her utvikler de blant annet en ny industriell prosess rettet mot kommersiell utvikling av marine ressurser. Fabrikken er svært innovativ i norsk sammenheng, med unik hydroliseringskapasitet.

Selskapet har investert i toppmoderne utstyr og fabrikken styres i hovedsak fra en iPad, med stor grad av automatisering og lav bemanning. Produksjon vil starte i løpet av sommeren 2023.

– Aker BioMarine har et strategisk mål om å bidra til fremtidige mat- og ernæringssystemer som både er helsefremmende og mer miljøvennlige. Innovasjon Norge viser med dette tilskuddet at de ønsker å støtte videreutvikling av det norske kompetansemiljøet på marine ernæringsprodukter. Det er mye god utvikling i Norge for å utnytte mer av marine råvarer til mat og ernæring. Vi er glade for å kunne være med på å videreutvikle industrien videre, sier Smedsrud.

Lansering av nytt brand – Understory!

Aker BioMarine har også lansert et eget proteinpulver for helsekostmarkedet. Proteinet er komplett, vannløselig og klart. Produktet er svært egnet til å lage blant annet klart proteinvann og er det første av sitt slag på det globale markedet.

Gamut er det første produktet i selskapets nye Understory-produktlinje. Det er et komplett protein i peptidformat med naturlig forekommende mineraler. Peptider er til informasjon kjeder av aminosyrer som er bundet sammen gjennom peptidbindinger. Målgruppen er innovative proteinformidlere og merker som ønsker å tilby ekte, autentisk ernæring til helsebevisste forbrukere. Du kan lese mer om satsningen her.

Sjøgående droner!

Som om ikke dette var nok har de også tatt i bruk en ubemannet seildrone på størrelse med et surfebrett, dette er den første sjøgående dronen innen norsk fiskerisektor.  Denne benyttes i Antarktis under tøffe værforhold. Nå har de bestilt en ny, seks meter lang motorisert drone som også er førerløs. Dronen leveres i sommersesongen 2023 og dette er første gang sjøgående droner blir tatt i bruk i norsk fiskeri. Sammenlignet med seildronen vil den nye farkosten være vesentlig mer mobil, og kunne operere fra fiskebåter.

-Hensikten er å få ned letetiden drastisk og dermed også drivstofforbruket og CO2-utslippet til Aker BioMarines tre båter. Leverandør er Maritime Robotics i Trondheim, forklarer Smedsrud oss.

Samarbeid med softwareleverandøren Cognite

Trond Atle Smedsrud forteller også at Aker Biomarine har et omfattende teknologi-utviklingssamarbeid med Cognite som han forventer seg mye ut av i tiden som kommer.

– Med innføringen av generativ kunstig intelligens vil vi sammen være i stand til å ekstrahere metadata fra dokumenter og umiddelbart fylle ut vår Cognite Data Fusion (CDF) datamodell. Dette vil i praksis innebære lettelser i manuelle oppgaver for flere ansatte, på tvers av selskapets verdikjede. Teknologisamarbeidet med Cognite har så langt gitt gode resultater for mer effektiv og bærekraftig drift. La meg trekke frem en reduksjon på 56% i enhetskostnaden for drift på to år og en reduksjon på 73% i nedetid som følge av forbedret drift.

QPAWS

Som en del av en kreativ strategi om å skape oppmerksomhet for selskapets hundefôr har Aker BioMarine også utviklet en app rettet mot forbrukere.

-dette er en helse og aktivitetsapp for hundeeiere, kall det gjerne «Strava for Dogs», smiler Smedsrud og forklarer;

-Antall brukere i appen vokser fortere enn planlagt og vi har i dag registert over 30.000 hunder. Dette er et eksempel på en innovasjon der vi nå søker etter industripartnere, og vi ønsker å spinne appen og tilhørende organisasjon ut av selskapet for å skape et bedre langsiktig hjem for appen og mulighetene dette innebærer for et globalt segment.

Aker BioMarine med storskalaforsøk innen for til lakseoppdrett

Under samtalen kommer det også frem at Aker Biomarine har søkt om forskningstillatelser til lakseoppdrett. Ikke så rart, siden Aker BioMarine er en av få globale aktører som har lykkes med å introdusere og skalere en ny råvare fra idé til mer enn 50.000 tonn ingredienser produsert årlig. I partnerskap med forsøk- og forskningssenteret for havbruk, LetSea, og forskningsinstituttet Nofima, søker selskapet nå forskningstillatelser for å gjøre storskalaforsøk av krill i kombinasjon med nye råvareingredienser.

-Målet med forskningstillatelsene er å øke kombinasjonen av krill og andre råvarer i fiskefôr. Prosjektet, som er i partnerskap med LetSea og Nofima, vil gi nye muligheter for oppdrettsindustrien, forklarer Smedsrud oss ivrig.

– Vi tok ansvar å samle en rekke nye proteiningredienser og start-ups, og søkte om å etablere et 7-årig program for å forske på effekten av ulike nye proteinkilder i stor-skala oppdrett. Dette ble lansert under et Bellona- arrangement for norsk sjømatindustrien i desember 2022.

-Norge har en ambisjon om å mer enn tredoble produksjon av laks og ørret innen 2050, samtidig har regjeringen satt som mål at alt fiskefôr i Norge skal være fra bærekraftige kilder innen 2030. Skal Norge lykkes med en bærekraftig vekst innen sjømatproduksjon, må næringen i større grad ta i bruk nye råvarer i fôr – og det raskt, slår han fast. Både Nofima og Aker Biomarine er medlemmer av Open Innovation lab of Norway, – og begge aktørene er invitert til å dele sine erfaringer fra scenen på årets utgave av INNOVAJSONSDAGEN i Oslo den 5. september.

-Om denne søknaden innvilges vil vi teste syv nye råvarer på syv år med mål om å øke kombinasjonen av disse nye råvarer i fiskefôr fra 0.4 prosent til 25 prosent innen 2030. Storskaladataen vil tilgjengeliggjøres, sier Smedsrud.

På vei ut døren nevner Aker Biomarine’s innovasjonspådriver i forbifarten at han muligens glemte å nevne at Kori, Aker BioMarines B2C-produkt er i ferd med å få sitt gjennombrudd i USA. Produktet er allerede i dag tilgjengelig i majoriteten av amerikanske dagligvarebutikker og fortsetter å vinne innovasjonspriser i USA, selv to år etter lansering.

Vi er fortsatt bare i startgropa, smiler han og vi forlater Fornebu overbevist om at det kan komme mange store innovasjoner ut av bittesmå krill. Det handler om å jobbe bevisst med å utvikle nye mulighetr og se på innovasjon som en konkurransefordel, og der er Aker Biomarine definitivt i verdensklasse.