Ny, verdensomspennende undersøkelse viser at 2 av 10 nordmenn frykter teknologien gjør at jobben deres forsvinner i løpet av et par år.
Dette er blant hovedfunnene i verdens største arbeidsmarkedsundersøkelse, Randstad Workmonitor. Dansker og svensker er litt mindre bekymret enn oss. Samtidig anser 70 prosent av norske arbeidstagere i den samme undersøkelsen at den teknologiske påvirkningen er en mulighet for dem.
Hvert kvartal tar den internasjonale rekrutterings-, HR- og bemanningsgiganten Randstad pulsen på norske og internasjonale arbeidsmarkedstrender i privat sektor.
I årets andre kvartalsrapport forteller ansatte i 33 land i Europa, Asia, Australia, USA/Canada og Sør-Amerika hvordan en rivende teknologisk utvikling påvirker arbeidsdagen.
Normenn ikke “early adapters”
– Blant de over 25.000 arbeidstagerne over 18 år, som deltar i undersøkelsen, svarer 71 prosent at teknologi har stor påvirkning på arbeidsdagen. Nær tre av fire ser dette som en mulighet og en positiv utvikling, forteller Camilla Grana, administrerende direktør for Randstad i Norge.
– I nordvest-Europa opplever arbeidstagerne mindre trusler fra den teknoligiske utviklingen enn i andre deler av verden. Over halvparten av arbeidstagerne i India tror jobben vil overtas av teknologi om et par år. Men faktisk tror 21 prosent – to av 10 – av nordmenn det samme, sier Grana, som påpeker at svensker og dansker er noe mindre pessimistiske enn sine norske brødre og søstre: 15 prosent i våre naboland tror teknologien vi skyve dem ut av jobben om noen år.
Norge havner også i den laveste enden av skalaen over ansatte som mener teknologi har en stor påvirkning på jobben. 58 prosent av oss er enige i dette, mens tilsvarende svarprosent for Sverige og Damark er 65 og 73 prosent.
– Norge er ikke spesielt kjent for å være “early adapters” på ny teknologi. Vi kommer gjerne litt etter de andre landene, når teknologien er testet og trygg. Det kan nok være årsaken til at den har større påvirkning på våre skandinaviske søstre og brødre, sier Grana.