-Den klassiske amerikanske drømmen er død, og politikken her viser at man ikke har funnet en ny og bærekraftig drøm. Det er her Affirmative Art kommer inn som et morsomt verktøy for å identifisere din mening i livet i fellesskap med andre, sier gründer og drømmebygger Eirik Jarl Trondsen.

InnoMag tok en prat med han mens han og teamet hans er på en uvanlig road trip fra kyst til kyst i USA i sin ”Dream Machine” van.

Hva er Affirmative Art?

– Nøkkelen er en enkel og rimelig måte å få oss til å selv definere våre drømmer og visjoner gjennom tegninger. Konseptet heter Affirmative Art, og er utviklet i Øst-Afrika. Det handler om å realisere drømmene sine gjennom en prosess som starter med å illustrere dem, forklarer Trondsen.

– Her er det ingen gule lapper. Eller apper. Du tar i bruk pensler og maling, fargestifter i sterke farger, og bruker former og positive ord til å uttrykke din drøm, i store og små formater. Det er en kreativ måte på å bli bedre kjent med seg selv, ikke minst med hva man ønsker seg med livet.

-De fleste mennesker går gjennom livet uten egentlig å spørre seg selv hva de drømmer om, hva de egentlig ønsker å gjøre dersom de fikk velge fritt. De lar seg heller påvirke av foreldre eller venner og hva samfunnet forventer. Affirmative Art er derfor en metode for å identifisere hvordan folk kan jobbe frem sin hjertes sak.

Trenger du være kunstner for å drive med dette?

-Affirmative Art krever ingen kunstbakgrunn. Jeg har praktisert mye kunst i Kenya og Uganda de siste 15 årene, men det krever ikke noe kunstnerisk talent. Det er ikke kunst i seg selv, men kunsten som verktøy som er viktig, og den har vi alle i oss. Mitt ønske om å bidra til endringer er sterkt, og jeg fant ut at bistanden ikke var et effektivt medium for meg. Som sosial entreprenør med kunst som katalysator, er det mer utfordrende, men også mer meningsfylt, hevder Trondsen.

Stop Detroit

Hva handler turnéen gjennom USA om?
– ”Coast to Coast With Affirmative Art 2016” er en turné der vi sammen med mange forskjellige mennesker og grupper gjennomfører 21 workshop med start fra Boston og slutt i Los Angeles. Gjennom 21 stop over hele USA har vi muligheten til å spre kunst og Affirmative Art som et middel til å komme nærmere seg selv. Vi introduserer konseptet og de som deltar blir veiledere for å skape en form for fellesskap. I samarbeid med ulike grupper fra samfunnet som kunstsentre, eldresentre, folk med nedsatt funksjonsevne, bondens marked, ungdomssenter, kirker, og utdanningsinstitusjoner, vil Affirmative Art gi to-timers workshops gratis for å styrke folks drømmer. Vi vil utvikle en komplementær digital plattform for å koble deltakerne til hverandre for løpende støtte. Gjennom å bygge disse relasjonene, kan vi også dele Affirmative kunst til de som ønsker å fortsette programmer i sine lokalsamfunn. Om et år drar vi tilbake igjen for å se hva som har skjedd, forklarer innovatøren.

Affirmative Art Uganda.

Hvorfor er du i USA?
-Jeg fikk et Fellowship stipend takket være min innsats med bistand i Afrika i 15 år. Stipendet gir muligheten til å skape nye prosjekter og ideer,  bygge nettverk, jobbe med studenter og høre gode forelesere både på MIT og Harvard. Her er det stor interesse for konseptet. For meg som har vært i Afrika så lenge, er det stimulerende med mye spennende forskning og et positivt miljø, sier Trondsen.

Hva med Norge?

-Nå er det i USA vi har en kampanje, og det kommer til å spre seg her. Senere i 2017 kan det være spennende og jobbe med unge mennesker i Skandinavia. Spesielt flyktninger og innvandrere som kan bruke det som metode til å identifisere hva de ønsker å gjøre i Norge og hvorfor. Verktøyet egner seg for alle som ønsker å bekrefte verdiene og visjonene sine og reflektere over livene sine.

Hvilken utfordringer er det i metoden?
-Det som er utfordrende å få folk til å stille spørsmål om måten de lever på. Og tore å føle på hva de har i hjertet sitt. Gjør de ikke det, så blir det vanskelig. Dette er spesielt utfordrende for menn. Kvinner er ofte mer åpne. Det samme er unge mennesker.

Affirmative Art for Peace, Ukraina

Når vi snakker om utfordringer, hva er det mest innovative, ute- av boksen ting du har gjort i ditt liv?
-Satse på gründerskap i Afrika i stedet for trygg jobb i bistand. Vedrørende Affirmative Art var det å dra til Ukraina under opptøyene og male ” Affirmative Art for Peace ” med store og små på Maidan plassen i Kiev i 2014.

– Ukraina var en fantastisk opplevelse. Det som fikk folk til å bli engasjert var at de så at noen var villig til å komme til Ukraina og være sammen med de etter at mange mennesker var blitt drept og mange kamper hadde funnet sted. At barn fikk male meldinger om fred og forsoning.

– Ikke se bare på hatet og det negative, men det positive. Det var det stor interesse for. Alt som ble laget ble etterlatt der. Til inspirasjon om fred og forsoning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here