Spanske Yolanda Rueda Fernández og medstudenter oppdager internett i 1996 -1997. De er nysgjerrige og begynner å koble seg sammen i nettverk. I dag, nesten 20 år senere, vinner hun og organisasjonen hennes Cibervoluntarios en av de prestisjefylte WSIS-prisene for sitt arbeid med å hjelpe mennesker til å bruke data til å skaffe seg kunnskap.  

(Tekst og foto: Guri Charlotte Wiggen)

– På 80-tallet var det manuelt, husker du disse kablene inn og ut av «las ordenadoras?» (PC-ene). Hun smiler med grønne øyne. Utdannet journalist og redaktør for campus-avisen, var hun opptatt av å skape debatt og felleskap. De fant opp «Campus Party» i 2001, den gang med tanke på å være til hjelpe for andre. På den tiden det digitale skille var et faktum og en del av samfunnet begynte å falle utenfor.

Deler kunnskap
Og «Campus party» ble en stor suksess. Det var innovasjon over en lav sko. Mens de rike kjøpte IT-oppfinnelser, og gjorde millionbutikk ved å selge konsepter, ga hun og andre frivillige bort dem gratis og delte kunnskap. Yolanda var en av de som betakket seg for å selge. Hun ville at it-kunnskap skulle bli folkeeie.

– Vi fikk tilbud på millioner og så hvordan geniale ideer ble kjøpt opp av store telefonselskaper og andre i forretningsverden. De forsto ikke hvorfor det vi drev med var gratis. Hun ler og stryker det kullsvarte håret bak et øre.

Det gjorde hun lurt i. Med Cibervoluntarios hjelper hun og staben på sju, samt nærmere 1500 frivillige verden over mennesker til å bruke data til å få kunnskap. De driver alt fra jentegrupper, til å lære pensjonister å bruke data.

– Å ha kunnskap om IT og data kan bety at det er enklere å få jobb, og det betyr mer likestilling, forklarer hun.

I 2011 ble hun organisasjonen feiret og premiert av selveste Google, som en av de 50 viktigste oppfinnelsene for menneskeheten. Alt av IT- teknologi er ikke bare bra for folket vil hun likevel presisere.

-Facebook gjør folk deprimert. Det er viktig å ha et bevisst forhold til IT. Og folk må ikke trekke seg inn i sin egen verden ved bruk av den, men dele og gjøre nytte av det til å vokse; «empowerment» var et konsept jeg innførte i den konteksten.

I dag vinner organisasjonen WSIS hederspris i Genéve for sitt arbeid med å minske gapet mellom de som har makt og kunnskap og de som ikke får lære av noen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here