I fem år har NTNU Discovery vært en fødselshjelper for potensielle bedrifter basert på gode ideer fra NTNU. Ca. 100 søknader i perioden 2011 – 2015 har fått støtte på til sammen 45 millioner kroner. Det har resultert i 41 bedrifter som nå arbeider med å videreutvikle og kommersialisere resultatene.
– Dette hadde aldri vært mulig uten modige beslutningstagere i offentlig og privat sektor. Nå har myndigheter og muliggjørere andre steder i landet også oppdaget hva vi får til. Det er tid for å se framover, sier prosjektleder Per Arne Wilson.
– I år feirer vi (fem år) og håper at veien videre blir like spennende og givende som den har vært.
Her er noen av bedriftene som har fått støtte fra Discovery til å utvikle sine prosjekter i 2015, og som vi vil følge med på framover:
- VERIARC Simulator som gir et realistisk bilde av isdannelse og hvordan isen påvirker konstruksjoner i havområdene i nord.
- PICTERUS I Norge utvikler rundt halvparten av barna som blir født gulsott, 30-35 000 per år. Ca. 10 prosent av disse trenger behandling. Picterus er en app som skal hjelpe foreldre med å finne ut om babyen er i risikosonen. (2014)
- ANTIBIOTIKA MOT RESISTENTE BAKTERIER En tilfeldighet førte til oppdagelsen av et peptid som har god effekt på multiresistente bakterier, og som hindrer bakterier i å mutere.
- BLUEYE En undervannsdrone for forbrukermarkedet. En drone med gode brukeregenskaper, fornuftig pris.
- SOUNDS GOOD Digital trening av muntlig språk, basert på brukerens morsmål.
- ØKT VEKST AV MIKROALGER VED HJELP AV LYS Lyspartikler ladet med sollys kan skape riktig vekst for alger i en bioreaktor – og bidra til storskala produksjon av alger. Prosjektet går ut på å finne riktig partikler og lade det med riktig lysmengde.
- ECO-VENNLIGE BATTERIER FRA SJØEN Behovet for bedre batterier øker for hvert år. Prosjektet ønsker å videreutvikle Li-ion batteriet med blant annet et nytt anodemateriale som består av alger fra sjøen.
- ULTRALYDPROBE En helt ny metode for å måle sirkulasjon i små blodårer.
- ISOLERING AV FØTALT DNA Ønsker er å utvikle en hjemme-test av gravide som skal erstatte blodprøver.
- SPLICEMDS Ny harddisk teknologi for å lagre enorme datamengder og forhindre tap av data.
Basert på rapport fra NTNU Discovery.