Den 27. februar 1925 sendte Thor Bjørklund inn patentsøknaden som skulle revolusjonere frokostbordet, og samtidig ga han oss nordmenn et nasjonalt kultursymbol og bidrag til verden.

Møbelsnekkeren Thor Bjørklund ble født i Lillehammer i 1889. Han irriterte seg ofte over at andre skar skjevt av osten, og han hadde et ønske om å få osten til å vare lenger. Idéen til hvordan han skulle løse disse problemene kom fra høvelen i hans eget snekkerverksted.

Den 27. februar 1925 leverte han inn en patentsøknad under beskrivelsen «Kniv til skjæring av ost». Det skulle endre måten hele Norge skjærer ost på, selv 100 år senere.

– Thor Bjørklund fant en teknisk løsning på et problem mange nordmenn hadde. Det er ofte slik at irritasjon fører til innovasjon, og at disse oppfinnelsene blir nyttige for andre. Den typen behovsdrevet innovasjon trenger vi fortsatt i dag, sier patentoveringeniør i Patentstyret, Elen Margrethe Brendeford.

Norsk kulturarv

Innovasjonen som gjorde det mulig å skjære jevne og tynne osteskiver ble utgangspunktet for familieselskapet Thor Bjørklund & Sønner. Den endret ikke bare måten vi spiser ost på, men bidro også til norsk familieøkonomi ved å redusere matsvinn. Ostehøvelen ble raskt en del av norsk kulturarv.

– Kjøkkenredskapet ble til en familiebedrift som skapte mange verdifulle arbeidsplasser, sier Brendeford og fortsetter:

– I dagens globale marked, der nye oppfinnelser raskt kan kopieres og masseproduseres, står Bjørklunds historie som en påminnelse om verdien av å sikre rettighetene til norske innovasjoner.

Produseres fortsatt i Norge

I 2009 ble produksjonen overtatt av GIAX Produksjon. De produserer de norske ostehøvlene, under navnet Bjørklund 1925.

– Det er litt ærefullt å forvalte noe som har fått den statusen som det har i Norge. Det er bare én “Bjørklund1925”. Det er den vi produserer og som er den originale, sier daglig leder i Bjørklund1925, Lars Jørgen Jensen.

Dagens ostehøvler som blir produsert i Ringebu skiller seg ikke mye fra den Thor Bjørklund fikk patent på i 1925.

– Konseptet er bygget opp på samme måten som for hundre år siden. Det er de samme bestanddelene med blad, tange med stift og håndtak, sier Jensen.

Det har blitt laget over 60 millioner ostehøvler i Norge siden starten. I dag finnes ostehøvelen i nær sagt ethvert norsk hjem, og eksporteres til land over hele verden.

Et 100 års jubileum verdt å feire synes vi i InnoMag!