Nå går USAs største teknologiselskaper, inkludert Google, Uber og Microsoft, rettens vei for å stoppe det midlertidige innreiseforbudet til den ferske presidenten.
Også Facebook, Twitter, eBay, Netflix og Intel signerte det juridiske notatet på søndag, i tillegg til en rekke andre ikke-teknologiske selskaper som Levi Strauss og Chobani, skriver Reuters. I alt er det snakk om nesten 100 selskaper til sammen.
Trump administrasjonen har til mandag, i dag, til å rettferdiggjøre det midlertidige innreiseforbudet, som forbyr innbyggere fra syv, forholdsvis muslimske land og flyktninger fra å entré USAs landegrenser, etter at en føderal dommer i Seattle satte en midlertidig stopp på forbudet natt til lørdag.
Selskapene argumenterer for at “innreiseforbudet vil ha en sterk negativ konsekvens for USAs business, innovasjon og vekst”, heter det i notatet.
Mener orderen er ulovlig
Staten California er som kjent landets rikeste stat og har verdens femte største økonomi. Staten er også kjent for å være en av de mest demokratvennlige, noe som heller ikke endret seg under dette valget, da Hillary Clinton vant en overlegen seier mot Donald Trump og alle Californias 55 valgmenn. Det har derfor lenge vært spekulert i om staten kommer til å rive seg løs fra resten av USA. I oktober i fjor gikk Uber-investor og Hyperloop co-founderen Shervin Pishevar, blant annet ut å sa han vil finansiere en legitim kampanje for at California skal løsrive seg fra resten av landet.
Etter at Trump vant presidentvalget, har det vært flere store demonstrasjoner mot valgresulatet i staten, og deler av den amerikanske teknologiindustrien har også vært i protest.
Tidligere i år skrev blant annet 150 av landets fremste teknologiledere et åpent brev i The Huffington Post om hva slags innvirkning de trodde om den republikanske presidentkandidaten ville få:
– Donald Trump vil bli en katastrofe for innovasjon og vekst. Hans visjoner står i sterk kontrast med åpen utveksling av ideer, at folk kan flytte fritt på seg, og produktiv engasjement med verden utenfor – faktorer som alle spiller en kritisk rolle i vår økonomi, skrev de.
Budskapet i det åpne brevet er altså bygget på det samme som det ferske juridiske notatet.
I notatet står det også:
«Immigranter og deres barn har grunnlagt over 200 av selskapene som er på Fortunes 500-liste», skriver de.
InnoMag var selv i Silicon Valley for en uke siden og besøkte noen av de største selskapene, inkludert Google, Amazone og Uber. Mangfoldet var stort blant de som jobbet der, og en stor del av de ansatte er enten innvandrere med midlertidig arbeidsvisum eller amerikanere med innvandrerbakgrunn.
Undertegnede mener derfor, ikke overraskende nok, at immigrasjon og økonomisk vekst er og forblir tett knyttet sammen, og at ordren vil skade USAs muligheter til å tiltrekke seg talentfulle arbeidstakere.
«Retten burde konkludere med at ordren er ulovlig», lyder konklusjonen i det juridiske notatet som er lagt fram for U.S. Court of Appeals for the 9th Circuit i San Francisco.
InnoMag følger saken