Behovet for mangfold var et av mange temaer som ble diskutert da Nordic Business Forums første Oslo-konferanse ble sparket i gang med en moderert VIP-samtale med Eric Ries. – Enhver voksende startup-hub som ønsker å ta etter Silicon Valley burde fokusere på å komme i forkant av dette problemet. Det vil kunne gi en konkurransefordel opp mot alle som ikke tar hensyn til dette, sa mannen bak The Lean Startup.
I dag virker mye av lean startup-filosofien åpenbar for mange, men da Ries begynte å gjøre seg gjeldende med ideene sine for ti år siden var ikke holdningen den samme.
– Det var kontroversielt. Da jeg først snakket om lean startup trodde folk, spesielt i Silicon Valley, at jeg var helt sprø. Det som er morsomt er at på flere steder gikk vi fra å være totalt misforstått og latterliggjort, til å være regnet som litt overhypet og passé – uten at noen hadde tatt bryet med å finne ut hva vi faktisk snakket om.
– Innovasjonssektoren må utvides
Ekstra opptatt var Ries av utfordringene knyttet til mangfold på startupscenen. Mangelen på diversitet er ikke bare et moralsk, men også et økonomisk problem, mener han.
– Spesielt i Silicon Valley er det for mye kapital som søker å investeres i for få ideer. Vi har et misforhold der innovasjonssektoren av økonomien er for liten til å møte etterspørselen. Jeg tror grunnen har med moderne finansteori å gjøre. Vi forstår at en bestemt andel av en investeringsportefølje trenger å investeres i langsiktige fremtidsinvesteringer med høy risiko. At vi har forstått dette har skapt en konstant etterspørsel etter investeringsobjekter i denne klassen, som har med finansteori, og ikke noe med tilbudet av gode investeringsmuligheter, å gjøre. Det er et voldsomt misforhold i økonomien vår akkurat nå.
Dette misforholdet driver opp prisene og forårsaker inflasjon i innovasjonssektoren, og hjelper egentlig ingen, mener Ries. Løsningen han ser for seg er å utvide sektoren ved å gjøre den mer mangfoldig.
– Det vi trenger er at hele sektoren ekspanderer og inkluderer flere og flere ideer, noe som krever flere og flere gründere. Og vi har nådd taket i den lille delen av befolkningen som ser ut akkurat som meg og har min utdanningsbakgrunn. Gjennom å omfavne et større mangfold av gründere, gjennom å fjerne fordommene når vi tar avgjørelser, kan vi faktisk utvide hele sektoren for å møte behovet til kapitalen. Dette vil alle være tjent med.
Oppstartmiljøer og startup-huber som knekker denne koden vil skaffe seg en konkurransefordel, sa han.
– Enhver voksende startup-hub som ønsker å ta etter Silicon Valley burde fokusere på å komme i forkant av dette problemet.
– Startups lider under holdning om at feil kan unngås
På spørsmål om hva han tenker om den nordiske startup-scenen er Ries forsiktig. Han ønsker ikke å leve opp til stereotypen om amerikaneren som snakker i vei om ting han ikke har greie på, forteller han. Et par tanker har han likevel gjort seg.
– Så vidt jeg kan se korrelerer velstanden i en region sjelden med mangfoldet av investeringsmuligheter i startups. Dette fordi det i mange velstående deler av verden – spesielt der minst en del av velstanden genereres gjennom utvinning av naturressurser – foregår en sentralisering av økonomien som ikke gir rom for et så dynamisk startupmiljø som man som utenforstående forestiller seg.
En av styrkene til det amerikanske systemet, mener han, er viljen til å tolerere stor grad av desentralisering. Selv om dette skaper en del andre problemer, tillater det også en grad av kaos og uforutsigbarhet å krype inn i systemet – hvilket kan være positivt for startups.
Han trakk også frem en høyt utdannet, intelligent planleggingskultur her i Norden som en utfordring for startups. Denne kan gjøre det vanskelig å skape rom for å feile.
– I slike kulturer finnes det en slags grunnleggende antagelse om at et utfall kan spås ved hjelp av grundig analyse, og at å feile kan unngås gjennom intelligent planlegging. Og dette er negative antagelser for gründerdomenet. For ofte vil mislykkede ideer her ikke være relatert til inkompetent utførelse, men til den underliggende usikkerheten i problemene vi utfordrer.
– Mye handler om gode innovasjonsporteføljer
InnoMag fikk Ries på tomannshånd etter at han hadde gjort unna hovedforedraget sitt på ettermiddagen.
– Jeg er enig i at både innovasjon og Lean som begrep er noe hypet, men alternativet, at ingen pratet om dette, ville jo vært mye verre, sa han da.
På spørsmål om hva han ville fokusert på dersom han fikk jobben som gründer- og innovasjonsminister i Norge er han tydelig.
– Jeg forsøker å ikke oppføre meg som en typisk høyrøstet amerikaner med alle svarene, men ser jo at Norge har en unik posisjon som et rikt og uavhengig land som bør kunne fremstå som en global leder innen innovative investeringer. Kunsten å bygge en innovasjonsinfrastruktur forutsetter både statlig og privat kapital, og siden det er umulig å plukke vinnere handler mye om å bygge gode innovasjonsporteføljer. Man kan diskutere hvilke måleparametre som er best, men jeg er en sterk tilhenger av at også startups må måles – dog ikke etter de samme parametre som børsnoterte virksomheter.